piątek, 6 stycznia 2017

Śmietankowy sernik na podwójnym spodzie.

Śmietanowy sernik na podwójnym spodzie.

Z jednego ze spodów można zrezygnować, ale wówczas to już nie będzie to!
Składniki:
1 tortowy biszkopt Ø 26 cm
1 upieczony krążek z kruchego ciasta Ø 26 cm
750 g gładkiego kremowego twarożku 20% tłuszczu
200 g cukru
¼ l mleka
10 płatów żelatyny (7x 12 cm) względnie 3 solidne łyżeczki granulatu
3 opakowania cukru waniliowego (3 x 7 g)
500 ml na pół sztywno ubitej słodkiej kremówki 30 – 36% tłuszczu
100 - 150 g konfitury z żurawin
cukier puder do posypania całości

Składniki biszkopta tortowego:
5 jaj klasy „M”
150 g cukru
150 g gładkiej pszennej mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g)
nieco świeżo startej skórki cytrynowej
 Wykonanie:
z podanych składników upiec biszkopt stosując tortownicę Ø 26 cm

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przy zastosowaniu  granulatu, postąpić wg instrukcji jak na opakowaniu.

Twarożek dokładnie zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się dobrze połączą, stale i powoli miksując, cienkim strumieniem wlewać mleko. Delikatnie połączyć masę serową z  rozpuszczoną żelatyną. Na koniec ostrożnie wymieszać z na pół sztywno ubitą śmietanka kremówką.
UWAGA! Śmietanki nie należy ubijać na sztywno gdyż wówczas podczas mieszania może dojść do wytrącenia się cząsteczek masła i cała masa utraci smak świeżości.

Czynności końcowe:
krążek z kruchego ciasta posmarować mocno podgrzaną konfiturą z żurawin i umieścić na dnie tortownicy. Biszkopt przeciąć na dwa równe krążki. Pierwszy ułożyć na warstwie konfitury i lekko docisnąć na całej powierzchni. Dodać przygotowaną masę serowo śmietanową i wyrównać. Na koniec przykryć drugim krążkiem biszkopta i dociskając, usunąć ewentualnie pozostałe resztki powietrza. Bogato posypać cukrem pudrem.

Tadeusz Gwiaździński

14 komentarzy:

  1. co to za glazura na wierzchu?
    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest żadna glazura. Tak po przecięciu wygląda nieco przypieczona skórka na biszkopcie, posypana cukrem pudrem.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Masa śmietankowo serowa smakuje fajnie orzeźwiająco :-)
      Zachęcam do wypróbowania :-)

      Usuń
  3. cudowny przepis! uwielbiam pana juz od ,,Domowej kawiarenki'' szkoda, że nadal nie ma tego programu / I uważam że żadna inna osoba nie sprawdziłaby sie w podobnym programie tak jak pana osoba :) - ten entuzjazm, spokój ale i radosny sposób bycia bardzo umilał czas wszystkim oglądającym - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w Mojej Kawiarence. Czemu nie ma już Domowej Kawiarenki, sam dobrze nie wiem. Gdzieś tam na szczeblu decyzyjnym ktoś się z kimś nie dogadał.
      Proszę więcej nie pisać przez Pan. Tutaj na blogu wszyscy jesteśmy po imieniu :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
    2. To prawda. Nie oglądam programów kulinarnych, ale dla Domowej Kawiarenki robiłam wyjątek. A prowadzący? Aż brak słów!

      Usuń
  4. Wygląda pięknie to i smakuje pewnie jak ambrozja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę się ograniczać, ale wszystkim którzy mogą, polecam z całego serca.

      Usuń
  5. hej hej....jak rekonwalescencja?
    ewa zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję nawet dobrze. Powoli ale stale do przodu :-)

      Usuń
  6. Tadeuszu, a możne by tak przepis na klasyczny sernik z ubitymi białkami, Ty wiesz najlepiej jak przygotować najlepszy sernik, mogę liczyć na przepis dla świątecznego stołu:) Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis już był na blogu ale dość dawno. Powtórzę go na tydzień przed Wielkanocą.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
  7. Dziękuję, wiec czekam cierpliwie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.