piątek, 27 stycznia 2017

Terrina z piersi kurczaka z pistacjami.

Z cyklu rarytasy kulinarne albo dania popisowe - jak kto woli.
Terrina z piersi kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.



Składniki:
2 piersi kurczaka, bez skóry i tłuszczu
4 – 5 oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej  słoniny, najlepiej włoskiej Lardo (w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w moździerzu przyprawy: kolorowy pieprz, czarny i zielony kardamon, gałka muszkatołowa, kminek krzyżowy (cumin)
sól

Do wyłożenia formy:
plastry gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do pieczenia.

Wykonanie:
odpowiednią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno plastrami szynki.
Wymienione składniki terminy przepuścić przez maszynkę, doprawić wg indywidualnego smaku. Powstałą masą wypełnić foremkę i dobrze docisnąć nadzienie, aby usunąć ewentualnie pozostałe pęcherze powietrza.


Zamknąć całość przykrywając wolnymi brzegami szynki.


Wstawić do piekarnika na środkową szynę na 130°C (grzeje góra + dół) na 90 minut.
Studzić w formie.

Kroić na zimno bardzo ostrym nożem (najlepiej elektrycznym) i podawać z sosem cumberland.
Na tytułowym zdjęciu widać dekorację ze sparzonych listków brukselki.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Eleganckie danie :)
    Pytanie: dwie piersi podwójne czy pojedyncze ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za słowa uznania :-)
    Idzie tu o 2 piersi czyli o jedna parę. Pierś prawą i lewą.
    Powodzenia w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.