wtorek, 28 lutego 2017

Japoński makaron z włoskim sosem doprawionym po azjatycku.

Zgodnie z prośbą czytelniczek od dzisiaj kilka przepisów w wykonaniu mojej małżonki:
"Japoński makaron shirataki z pomidorowym sosem doprawionym po włosku".
Przepis na 2 małe lekkie dania lub na 4 gorące przystawki.

Idealne danie na jutrzejszą Środę Popielcową!

Doskonała przystawka lub małe gorące danie dla lubiących światową kuchnię.
Składniki:
200g makaronu shirataki* - albo od biedy niezbyt cienkiego spaghetti
0,5 małej bulwy włoskiego kopru (albo łagodnej cebuli)
garść świeżych i młodych szparagów morskich, ewentualnie listków rucoli
1 ząbek czosnku
1 szklanka klasycznego sosu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu Ume Su** albo 1 łyżka korzenno - winnego octu (max. 5%)
czarny pieprz prosto z młynka
sól
oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:
0,5 małej bulwy  kopru włoskiego poszatkować tak cienko jak tylko się da.
Krótko przesmażyć na 2 łyżkach oliwy w rondlu o grubym dnie. Posolić, wymieszać i po 2 minutach zalać sosem pomidorowym. Dalej gotować na maleńkim ogniu ok. 5 minut. Na koniec doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, sosem sojowym i sosem Ume Su, względnie octem. Zamieszać i dopiero po upływie kilku minut (w razie potrzeby) doprawić solą. Pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce.

Makaron wyjąć z zalewy*** i osączyć na sicie. Przepłukać pod bieżącą zimną wodą. W osobnym garnku zagotować 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć posolić tak jak na makaron.
Zanim się woda zagotuje ząbek czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię z niezbyt mocno rozgrzaną 1 łyżką oliwy.
Na posolony wrzątek wrzucić opłukany i osączony shirataki i od tego momentu gotować max.2 minuty.
W tym czasie opłukane i osączone szparagi morskie dodać do czosnku na patelni i dobrze wymieszać. Po upływie 1 minuty zdjąć z ognia!
Kolejno makaron bardzo dokładnie odcedzić na sicie.

Podawanie:
gorący shirataki nakładać na dno głębokich podgrzanych miseczek****
Z wierzchu podlać gorącym sosem i udekorować kilkoma gałązkami szparagów morskich, względnie rocolą wymieszaną z oliwą, octem i solą. Podawać natychmiast.

*  - makaron shirataki, - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością,; makaron, który zawiera "zero kalorii"; jest bardzo elastyczny i doskonały w smaku; zupełnie inny od innych znanych gatunków

** - sos Ume Su, - do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością, rzadki słono kwaśny azjatycki sos przyprawowy o wyraźnie swoistym smaku; czasami stosowany zamiast octu

*** - makaron shirataki jest sprzedawany w specjalnej zalewie, która nieco pachnie rybą; nie należy się tym przejmować bo taka jest uroda tego produktu; między innymi dlatego przed gotowaniem zalecane jest przepłukanie go pod bieżącą zimną wodą

**** - w celu podgrzania miseczek najprościej jest wypełnić je na kilka chwil tym samym wrzątkiem, w którym gotował się makaron

Tadeusz Gwiaździński



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.