sobota, 11 lutego 2017

Kminkówka w roli przyprawy.

Sufletująca zapiekanka z dorsza podawana na plastrach czerwonych buraków marynowanych kminkówką.
Ponieważ klasycznym dodatkiem do buraków jest kminek, w tym wyjątkowym wypadku jako przyprawa występuje kminkówka. 

Cienkie plastry gotowanych buraków posmarować jedynie cieniutką warstewką kminkówki. Efekt zaskoczenia gwarantowany.
Składniki:
filet z dorsza bez skóry (20 – 25 dag)
1 białko
150 ml słodkiej śmietanki kremówki 36%
szczypta cukru i soli
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
cienko ukrojone plastry ugotowanych czerwonych buraków (po 2 - 3 na planowaną porcję)
1 - 2 łyżeczki kminkówki

Najlepsza ze znanych mi kminkówek.
listki rucoli lub innej drobnej zielonej sałaty do dekoracji
masło do wysmarowania foremek



Wykonanie:

foremki do sufletów cienko wysmarować masłem. Piec rozgrzać do 190 stopni.
Przygotować gorącą kąpiel wodną na głębokość minimum 0,5 – 1 cm
Filet z dorsza obrać z resztek ości i zmiksować z solą, odrobina cukru, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować na gładką masę.
Komu zależy na świetności dania powinien otrzymaną masę, dodatkowo przetrzeć przez gęste sito.
Białka ze szczyptą soli ubić na kremową pianę! NIE UBIJAĆ NA SZTYWNO!
Delikatnie połączyć z masą rybną i ostrożnie wymieszać.                      
Wysmarowane od środka masłem foremki wypełniać do najwyżej do 2/3 wysokości. 
Nie wolno zapominać, że zawartość w piecu mocno wyrośnie! Umieścić w dużej płaskiej formie w kąpieli wodnej, wstawić do pieca i zapiekać na środkowej półce przez ok. 25 minut w 190 stopniach.
Grzeje góra + dół.

Kminkówkę wlać na płaski spodeczek i maczając w niej na krótko tylko grzbiet łyżeczki, cieniutko smarować plastry buraków. Trzeba liczyć po dwa - trzy cienkie plastry na porcję.
Odstawać na 5 minut aby przyprawa zdążyła oddać swój aromat.

Podawanie:
na środku talerzy układać po 2 - 3 plastry zamarynowanych kminkówką buraków. Centralnie na tym umieścić porcję zapiekanki doprawionej czarnym pieprzem prosto z młynka. Udekorować dowolnymi zielonymi listkami i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.