poniedziałek, 13 lutego 2017

Królik z salami lub inną pikantną kiełbasą.

Królik niezwykle prosto!

Najlepiej smakuje na świeżo. Odgrzewany traci wiele na atrakcyjności.
Składniki:
1 sprawiony królik, podzielony na porcje
1 średnia bulwa fenkuła (włoskiego kopru) + posiekana zielona część do posypania ziemniaków
2 - 3 gałązki zielonego selera naciowego
100 - 150 g pikantnego salami, lub podsuszanej ostrej kiełbasy z papryką
oliwa do smażenia
1 kieliszek wytrawnego białego wina

sól i czarny pieprz prosto z młynka
ew. inne dowolne przyprawy


Wykonanie:

Składniki pokroić ale nie za drobno. Seler naciowy przed krojeniem dobrze jest obrać tak jak się to robi z rabarbarem.
Porcje mięsa solić z wyczuciem na krótko przed smażeniem. Ilość soli zależy od stopnia jej zawartości w zastosowanej kiełbasie.
Fenkuł, seler i salami przesmażyć na patelni. Na koniec podlać kieliszkiem białego wina.
Smażyć tylko tak długo aż seler stanie się miękki.
Porcje królika doprawić i usmażyć na osobnej patelni.
Również osobno przesmażyć ziemniaki pokrojone w plastry. Na koniec posypać posiekanymi listkami selera naciowego.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.