wtorek, 14 lutego 2017

Walentynkowa przystawka dla zakochanych. Prostota z nutką luksusu!

Placki z cukinii i ziemniaków podawane z ikrą łososia na gęstym jogurcie greckim.

Nawet jeżeli ktoś dysponuje prawdziwym kawiorem astrachańskim to ze względu na harmonizujący czerwony kolor ikra z łososia pasuje lepiej do tego dania.
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
3 ziemniaki średniej wielkości
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki mąki
1 jajo
sól
czarny pieprz prosto z młynka
kilka listków zielonej sałaty
1 łyżka marynaty do sałaty na bazie oleju i octu
po 2 łyżki gęstego greckiego jogurtu na porcję
po 1 łyżce ikry łososia (możliwie nisko solonej!)
po 1 pomidorku koktajlowym na porcję
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
cukinie umyć. Nie obierać. Odciąć końcówki i wyrzucić.
Zetrzeć na grubym tarle i wymieszać z 1 łyżeczką soli. Pod przykryciem odstawić na minimum 20 minut aby cukinia wypuściła nadmiar wilgoci. Inaczej placki będą wodniste.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tym samym tarle. Umieścić na sicie i zebrać spływający krochmal.
Osączone ziemniaki przełożyć do odpowiedniego pojemnika. Odlać wodę i do masy dodać zebrany krochmal. Cukinie przełożyć na to samo sito i dokładnie odcisnąć. Dodać do masy ziemniaczanej.
Cebulę i czosnek zetrzeć na drobnym tarełku. Wbić jajo i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka i dobrze wymieszać.
Smażyć na odpowiednio rozgrzanej patelni tak jak placki kartoflane.

Podawanie:
poszatkowane liście sałaty wymieszać z marynatą. Układać centralnie na dużych płaskich talerzach.
Po środku umieścić jogurt, na nim ikrę i po bokach świeżo usmażone placki. Najlepiej smakują prosto z patelni. Udekorować połówkami pomidorka i plastrami rzodkiewki.

Kto nie ma cukinii śmiało może usmażyć placki z samych ziemniaków.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.