poniedziałek, 27 marca 2017

Grzyby z japońskim makaronem shirataki

Łatwy i szybki obiad.

Podawać natychmiast bo odgrzewany smakuje raczej kiepsko.

Składniki:
200g świeżych boczniaków* (albo brązowych pieczarek)

Grzyby kroić w niezbyt cienkie słupki.
380g (netto) japońskiego makaronu shirataki (względnie spaghetti Nr 5_
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia grzybów
100 ml śmietanki kremówki
50ml wytrawnego Sherry (albo łyżeczka płynnej przyprawy Maggi)
0,3 łyżeczki włoskiej oliwki aromatyzowanej truflami (albo 1 płaska łyżeczka sproszkowanych suszonych prawdziwków)
1 łyżka masła
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 - 2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
grzyby pokroić w niezbyt cienkie słupki. Szybko mieszając przesmażyć w 2 łyżkach oliwy rzepakowej na dobrze rozgrzanej patelni. Posolić i zgasić kieliszkiem Sherry.
Dodać łyżkę masła i wymieszać.
Doprawić aromatyzowaną oliwką lub sproszkowanymi suszonymi prawdziwkami. Wlać śmietankę. Dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i powolutku dusić przez 25 minut.
Na wypadek zastosowania spaghetti postąpić wg zasad.

Makaron shirataki wyjąć z zalewy i osączyć na sicie. Przepłukać pod bieżącą zimną wodą. W osobnym garnku zagotować 1,5 litra wody. Gdy zacznie wrzeć posolić tak jak na makaron.
Na posolony wrzątek wrzucić opłukany i osączony shirataki i od tego momentu gotować max.2 minuty. Kolejno makaron bardzo dokładnie odcedzić na sicie i jeszcze raz spłukać pod bieżącą zimna wodą. Odstawić na 5 minut aby woda dobrze spłynęła.

Dodać do duszących się grzybów. Wymieszać i natychmiast podawać.

Podawanie:
na wydaniu doprawić czarnym pieprzem i posypać świeżo posiekaną zielona pietruszką.

*  -  grzyby boczniaki charakteryzują się tym, że mimo obróbki termicznej pozostają jędrne.
Niestety często jest to mylone z tym - że są surowe; bywa, że są gotowane aż do utraty wszystkich wartości.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.