poniedziałek, 13 marca 2017

Vitello tonnato - czyli cielęcinna z sosem kaparowo tuńczykowym po domowemu.

Vitello tonnato na prosty domowy sposób

 

Składniki:
500 g cielęciny
oliwa z oliwek do smażenia
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka szalotka
1 gałązka świeżego rozmarynu
1/3 szklanki białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne!)
150 g netto tuńczyka w oleju
3 czubate łyżki marynowanych kaparów
1/3 szklanki majonezu
6 - 7 łyżek tłustego jogurtu
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
cielęcinę umyć i dokładnie wytrzeć. Posolić na 1/2 godziny przed smażeniem. W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i przesmażyć mięso ze wszystkich stron.
Wrzucić pokrojoną w słomkę cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Podlać połową przygotowanego wina, przykryć i na małym ogniu dusić aż do miękkości. Od czasu do czasu przewracać mięso na drugą stronę i w razie potrzeby uzupełniać odparowane wino.
Gdy gotowe wyjąć z garnka i dokładnie osączyć.
Gdy wystygnie pokroić w cienkie plastry poprzecznie do przebiegu włókien mięśniowych. Dekoracyjnie ułożyć na półmisku.

Kto lubi może mięso na wydaniu posypać jakąś zieleniną.
Powstały sos przecedzić. Dokładnie osączone z oliwy mięso tuńczyka zmiażdżyć widelcem na gładką masę. Dodać do jeszcze ciepłego sosu spod pieczeni. Wymieszać.
Kapary osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym. Posiekać dość drobno. Dodać do masy tuńczykowej i wymieszać.
Wtedy sos zaprawić majonezem i jogurtem. Ma powstać masa o gęstości budyniu. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Jeżeli zajdzie potrzeba solić dopiero tuż przed wydaniem.

Podawanie:
każdy z jedzących nabiera sobie mięsa pokrojonego w cienkie plastry i pokrywa je osobno podanym sosem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.