czwartek, 13 kwietnia 2017

Rodzinny sernik z bakaliami.*

Sernik domowy z bakaliami – na Wielkanoc** 
UWAGA! Przygotowania należy rozpocząć na dzień wcześniej.


Składniki:
1kg tłustego białego twarogu
5 żółtek
5 białek
szczypta soli
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (7g)
nieco świeżo startej skórki cytrynowej
200g prawdziwego masła
3 średniej wielkości mączne ziemniaki (ugotowane)
1 czubata łyżka mąki pszennej
500g bakalii: rodzynki, siekane migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa, suszone figi, suszone śliwki, itp.

masło do wysmarowania i mąka do wysypania formy

Wykonanie:
twaróg (jeżeli mokry) umieścić na sicie, przykryć ściereczką i odstawić na noc w chłodne miejsce, aby odcedzić ewentualny nadmiar wilgoci.
Następnego dnia przygotować odpowiednią formę do pieczenia. Wysmarować masłem i wysypać mąką. Nastawić piekarnik aby się rozgrzał do 190°C. Grzeje góra + dół.
Twaróg i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, stosując sitko o drobnych otworach. Wymieszać na gładko. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na biało.
Dodać skórkę cytrynową i wymieszać.
Stale ucierając w makutrze, do żółtek z cukrem stopniowo po łyżce dodawać zmieloną masę.
Masło rozpuścić. Jeszcze bardzo ciepłe stale mieszając, wlewać do masy cienkim strumieniem.
Bakalie posiekać i na sicie przesypać mąką. Wymieszać i dodać do sernika. Mąka, która pokryje bakalie powinna zapobiec ich opadaniu na dno formy.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na gładką kremową masę. Wszystko delikatnie połączyć, porcjami dodając ubitą pianę.
Niezwłocznie umieścić w formie i po wyrównaniu powierzchni natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika (190°C).
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C
Piec dalsze 30 -  40 minut aż powierzchnia ciasta wyraźnie się zarumieni.
Ze względu na obecność sporej ilości bakalii kroić dopiero po zupełnym wystudzeniu!

* - Rodzinny sernik z bakaliami - cytat z książki autora "Kołduny i schaboszczaki. Domowa kuchnia Pań Zielonko spisana na podstawie rodzinnych wspomnień i zachowanych rękopisów"; Wydanie własne - Filary smaku; Linz 2013.

** - sernik z bakaliami - to był ukochany przez rodzinę sernik mojej mamy. Ciasto ładnie wyrastało w piecu i później  niezmiennie opadało. Za każdym razem mama była załamana choć podczas przyrządzania nigdy nie popełniła żadnego błędu. Robiła zgodnie z tradycyjnym rodzinnym przepisem. Nie wiedziała, że sernik o takim składzie produktów musiał opadać pod wpływem własnego ciężaru. Ale i tak ze wszystkich wielkanocnych ciast znikał
z półmisków jako pierwszy.

Z najlepszymi życzeniami \Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych

Tadeusz Gwiaździński

3 komentarze:

  1. Tadeuszu,
    Jak długo należy ucierać żółtka z cukrem, po czym poznam ze masa jest prawidłowo utarta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadniczo tak długo aż przestaną istnieć kryształki cukru. Do tego celu najlepiej nadaje się cukier o miałkiej konsystencji. Proszę nie mylić z cukrem pudrem bo to są bardzo drobne kryształki.
      Właściwy moment poznaje się po zmianie koloru. Ucierana masa ma wyraźnie stać się biaława. Ta zmiana barwy jest złudzeniem optycznym powstałym na skutek innego załamywania się promieni świetlnych.

      Usuń
    2. Tadeuszu, dziękuję bardzo za dokładną odpowiedź, teraz wiem "jak szukać" idealnego momentu dla kogla, pozdrawiam Iwona

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.