czwartek, 27 kwietnia 2017

Roladki z wędzonego łososia z kremem mascarpone.

Szybka przekąska gdy trzeba podjąć niespodziewanych gości.

Składniki:
6 cienko ukrojonych płatów wędzonego łososia

Krem mascarpone:
100g serka mascarpone (względnie w zastępstwie mascarino*)
2 łyżeczki drobno startej marchewki
2 szczypty świeżo startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka świeżo posiekanego kopru
1 łyżeczka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
 czarny pieprz prosto z młynka
sól

Dekoracja:
roszponka
pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka drobnych kaparów marynowanych w oliwie

Wykonanie:
wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszać ze sobą. Solić raczej ostrożnie bowiem wędzony łosoś często zawiera jej w sobie sporo. Na każdym plastrze łososia rozsmarować po 1,5 łyżki powstałego kremu mascarpone. Zwinąć w rulonik. Układać na deserowych talerzykach dekorując jak na zdjęciu wyżej.

* - serek mascarino - produkt praktycznie rożni się od mascarpone tylko mniejszą zawartością tłuszczu

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.