czwartek, 20 kwietnia 2017

Rosół wołowy dla potrzebujacych kalorii

Mocny rosół wołowy dla potrzebujących kalorii!

Składniki:
500g chudej wołowiny
250g żeberek wołowych (bez kości)
5 sztuk wołowych kości ze szpikiem, poprzecznie uciętych na grubość 2,5cm


1 udko kaczki
300g warzyw rosołowych: marchew, korzeń pietruszki, seler, por
1 cebula
1 goździk
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sól

Wykonanie:
wszystkie mięsa umieścić w głębokim garnku odpowiedniej wielkości. Pierścienie kości układać po środku (patrz zdjęcie powyżej) a na nich kawałek wołowiny, która podczas gotowania nie powinna mieć kontaktu z metalowym dnem garnka. Zalać zimną wodą tak aby pokryła mięso na najwyżej 1cm. Dodać ziarna czarnego pieprzu. Postawić na małym ogniu (stopień 1!) Przykryć pokrywą zastawiając kilku centymetrową szczelinę.


Cebuli nie obierać z łupiny. Po przekrojeniu na połowy przypiec na suchej teflonowej patelni. W jedną z połówek wkłuć goździk, który po ugotowaniu wyjąć i wyrzucić.
Tak powolutku gotować aż do momentu kiedy rosół zacznie mrugać.
Wtedy dodać obrane warzywa korzenne i przypieczone połówki cebuli z wkłutym goździkiem. Posolić do smaku i nadal gotować możliwie powoli.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć z rosołu na osobny półmisek

Mięso i warzywa z rosołu mogą stanowić doskonałe główne danie obiadowe.
Szpik kostny podaje się na gorąco na przyrumienionych grzankach razowego chleba. Do tego osobno podaje się sól i młynek z czarnym pieprzem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.