niedziela, 9 kwietnia 2017

Sernik na zimno z pomarańczami. Przepis był precentowany w dawnym programie DK.

Na prośbę czytelniczek. To chyba dlatego, że zbliża się Wielkanoc :-)
Przepraszam za brak zdjęcia bo fotografii z programu publikować mi nie wolno a w tej chwili mam tyle zleceń do wykonania, że na to dzieło nie starcza mi czasu.
Sernik na zimno z pomarańczami.

Sernik na zimno z pomarańczami  (tortownica Ø 26cm)

Składniki:
Ciasto
300g mrożonego ciasta francuskiego

Krem
9 płatów żelatyny (7 x 12cm) albo3 łyżeczki granulatu
50ml likieru pomarańczowego
3 żółtka
0,3 szklanki cukru
szczypta soli
skórka otarta z 3 dużych pomarańczy, które nie były opryskiwane!
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
0,5 szklanki mleka
500g gładkiego twarożku (20%)
500ml słodkiej śmietanki kremówki (30 – 36%)

Polewa
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
80g cukru pudru

Ponadto:
papier do pieczenia
12 sztuk filetów pomarańczowych do dekoracji sernika

Wykonanie:
ciasto rozmrozić i pokroić w kostkę. Zagnieść ponownie w jedną całość.
Czynność ta spowoduje, że ciasto podczas pieczenia nie wstanie za wysoko.
Podzielić na połowy i rozwałkować na dwa kręgi o średnicy ok. 29cm.
W czasie pieczenia, kawałki ciasta skurczą się mniej więcej do rozmiaru formy,
tj. ok. 26cm.
Pierwszy z kręgów, który będzie stanowić wierzch sernika przed pieczeniem naciąć na głębokość ok. 1mm. Dzieląc na 12 lub więcej porcji.
Piec 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – koniecznie kładąc na papierze rozłożonym na siatce.
Ciasto nie powinno mieć kontaktu z blachą formy do pieczenia!

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie rozpuścić w podgrzanym likierze pomarańczowym. Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu.

Żółtka utrzeć na biało z cukrem i szczyptą soli.
Otrzeć skórkę z pomarańcz.
Mleko z sokiem pomarańczowym nieco podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę i startą skórkę pomarańczową.
Dodać utarte z cukrem żółtka i ubijać nad gorącą parą wodną tak długo aż powstanie gęstniejący krem. Wtedy pojemnik przestawić nad naczynie  zimną wodą i dalej ubijać do ostygnięcia.
Stale mieszając stopniowo dodawać do ucieranego twarogu.
Śmietanę ubić do kremowej konsystencji i połączyć z resztą.

Na dnie formy, zabezpieczonej po bokach papierem do pieczenia, ułożyć upieczony spód ciasta i zalać połączoną masą serową.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do stężenia masy.
Przykryć naciętą górną warstwą ciasta.
Cukier puder rozpuścić z sokiem pomarańczowym i takim lukrem równomiernie posmarować wierzch sernika. Ponownie wstawić do lodówki.
W tym czasie wyciąć filety z pomarańcz i udekorować nimi później każdą porcję.
         
          Śmiało można wyciąć więcej filetów pomarańczowych.
          Wspaniale będą się nadawać do dekoracji na talerzu.
          Dobrze jest je krótko zamarynować w paru kroplach likieru pomarańczowego.

Tadeusz  Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik który podbił moje serce - a ja serników nie lubię ��
    Dziękuje Tadeuszu za tą perełkę ��❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ cała przyjemność po mojej stronie :-)
      Wesołych, Zdrowych i Smacznych Świąt!

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.