sobota, 15 kwietnia 2017

Szybki sernik znad Adriatyku


Szybki sernik znad Adriatyku z serkiem ricotta w roli głównej!

 
Składniki:

Biszkopt:
4 jaja klasy „M“
100g cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego (7g)
skórka otarta z 1 cytryny
60g mąki pszennej
60g przesianych mielonych migdałów

cukier puder do posypania na wydaniu

Wypełnienie:
400g serka ricotta
2 – 3 czubate łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
200ml śmietanki kremówki 36%

Wykonanie:
przy pomocy miksera nad gorącą kąpielą wodną  ubić jaja z: 
cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i szczyptą soli, na gładki gęsty krem. 
Kolejno ostudzić na zimną kąpielą wodną.  Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i dodać do ubitej masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta na grubość 2 palców.
Piec w 200°C na dolnej szynie (grzeje góra + dół) na złoto brązowo, przez ok. 15 minut.
Po ostudzeniu przeciąć na połowy.

Serek ricotta utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Wymieszać ze śmietanką ubitą na gładki krem.
Powstałą masą pokryć dolną część ciasta. Wygładzić i na tym umieścić drugą część. Lekko docisnąć i wyrównać brzegi. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.