sobota, 27 maja 2017

Dorsz z pieca z białą cebulą, podawany z pikantnym sosem pomidorowym.

Dorsz z pieca z białą cebulą, podawany z pikantnym sosem pomidorowym.


Składniki
1kg filetu z grzbietu dorsza (w całości)
1 spora biała cebula
1kg ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
na 2 godziny przed przyrządzeniem rybę wyjąć z lodówki. Żaroodporną formę szczodrze wysmarować oliwą z oliwek. Filet z dorsza ułożyć centralnie. Podlać tą samą oliwą i zabezpieczyć folią spożywczą przed wysychaniem.
Na 5 minut przed wstawieniem do piekarnika cebulę obrać i pokroić w pół talarki. Z formy zdjąć zabezpieczająca folię. Pokrojoną cebulę równomiernie rozprowadzić dookoła ryby. Całość posolić i doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Na koniec podlać znowu tą samą oliwą.
Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i dalej zapiekać przez ok. 50 - 55 minut.

Osobno usmażyć pokrojone w plastry ziemniaki z dodatkiem kminku i ziół prowansalskich

Pikantny sos pomidorowy 
Składniki: 
1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
1kg dojrzałych słodkich pomidorów 
1 - 2 ząbki czosnku (wg indywidualnego uznania)  
sól 
czarny pieprz prosto z młynka 
nieco cukru, na wypadek gdyby sos okazał się zbyt kwaśny 
1 mała czerwona papryczka chili
1 łyżeczka mączki kartoflanej

Wykonanie: 
pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki i usunąć środki.  
W rondelki zagotować bulion. Wycięte środki i skórki wrzucić do rondelka. Dodać pokrojony czosnek i rozdrobnioną papryczkę. Pod przykryciem postawić na małym ogniu. Po upływie ok. 10 minut zdjąć z ognia, posolić i doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Przetrzeć przez gęste sito. Na koniec zagęścić mączką kartoflaną. 
Od tego momentu sos powinien być ponownie gotowany na maleńkim ogniu przez ok. 15 minut.
Czysty miąższ pomidorów pokroić w kostkę i połączyć z jeszcze gorącym sosem. 
Po upływie kilku minut sprawdzić smak. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

Podawanie:
podawać prosto z formy, układając obok kawałków ryby po 1 - 2 łyżce upieczonej cebuli. Podlać pikantnym sosem i uzupełnić usmażonymi ziemniakami.

Tadeusz Gwiaździński 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.