czwartek, 25 maja 2017

Kalarepa jako dodatek do dań z ryb lub drobiu

Kalarepa jako dodatek do ryby lub białych mięs.

Składniki:
1 kalarepa wielkości piłki do gry w tenisa (koniecznie razem z liśćmi)
1 łyżeczka pikantnej musztardy typu Dijon*
3 - 4 łyżki tłustej słodkiej śmietany (minimum 18%)
1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
kalarepę obrać ze skóry i poszatkować na jak najcieńsze plastry, które później pokroić w niteczkę.
Zagotować bulion i parzyć w nim pokrojoną kalarepę przez 1,5 - 2 minuty (zależy od grubości pokrojonych nitek) Odcedzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu.
Liście opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Wyciąć twarde łodygi i pokroić podobnie jak kalarepę
Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i wymieszać z kalarepą. Na koniec dodać pokrojone liście, posolić, doprawić pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przy braku opisanej musztardy można dodać nieco świeżo i drobno startego chrzanu.

UWAGA! Gotowy chrzan ze słoiczka zepsuje cały smak!

Podawanie:
podawać na ciepło do ryb lub białych mięs typu drób lub królik

* - najlepiej francuskiej musztardy z włoskimi orzechami - Moutarde aux noix - www.fallot.com

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...