piątek, 19 maja 2017

Kurczak pieczony bez tłuszczu w rzymskim garnku!

Trudno o bardziej delikatne w smaku mięso kurczaka jak to pieczone w rzymskim garnku.

W czasie pieczenia delikatny aromat anyżku ulatnia się niemal całkowicie i przestaje być wyczuwalny. Za to mięso kurczaka pozostaje soczyste i smakuje wyjątkowo subtelnie.
Składniki:
1 wiejski (wybiegany) kurczak: 1,5 - 1,6kg
2 małe i młode bulwy włoskiego kopru - kto nie lubi może z powodzeniem zstąpić cebulą. Będzie smakować równie doskonale.


nasiona kopru włoskiego (zamiast tego można zastosować zwykły suszony koper)
sól
0,5 płaskiej łyżeczki polskiego pieprzu ziołowego (ten składnik nie jest absolutnie konieczny)

Wykonanie:
rzymski garnek powinien mieć taką wielkość aby tusza kurczaka wypełniała jego wnętrze niemal całkowicie.
Garnek i pokrywę przed pieczeniem obowiązkowo należy moczyć w zimnej wodzie przez minimum kilka godzin. Inaczej pęknie pod wpływem wysokiej temperatury!

Kurczaka umyć i koniecznie dokładnie wytrzeć do sucha.

Bulwy kopru (względnie obraną cebulę) pokroić na ćwiartki i kolejno jeszcze raz przepołowić.
Sól, nasiona kopru włoskiego i pieprz ziołowy wymieszać ze sobą i utrzeć w moździerzu. Otrzymaną przyprawą szczodrze posypać pokrojone bulwy kopru. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Tą samą mieszanką doprawić tuszkę kurczaka od wewnątrz.


Następnie wypełnić jamę brzuszną kurczaka i zaszyć otwór. Umieścić w garnku. Kawałki bulwy (lub cebuli), które nie zmieściły się w środku, poukładać dookoła.

Tusza kurczaka gotowa do pieczenia. Nie stosuje się ani grama tłuszczu!
Wstawić do ZIMNEGO (!) piekarnika na środkową półkę. Piec w temperaturze 200 stopni, grzeje góra + dół, przez 50 - 60 minut. Czas zależy od wielkości tuszy kurczaka.

Przyrumieniony kurczak pachnie bardzo zachęcająco.
Po upływie odpowiedniego czasu garnek wyjąć z pieca. Kurczaka wyjąć, przeciąć zszyte miejsce i sprawnie wydobyć nadzienie. Wytopiony własny tłuszcz zlać do przygotowanego wcześniej rondla o grubym dnie. Dodać wydobyte nadzienie i jeżeli okaże się, że będzie niedostatecznie miękkie poddusić na małym ogniu pod przykryciem.
Samą tuszę ponownie umieścić w garnku. Bez pokrywy na powrót wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. 220 stopni, grzeje sama góra!

Podawanie:
podawać z mizerią z ogórków i kto lubi z tłuczonymi ziemniakami. Obok na życzenie gorące nadzienie obficie podlane własnym sosem. Idealnym uzupełnieniem będzie mizeria z ogórków z jogurtem zamiast śmietany.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.