piątek, 5 maja 2017

Schwarzwalder Kirsch Torte, czyli po polsku czekoladowo wiśniowy tort Czarnolas.

SCHWARZWALDER KIRSCH TORTE.


Górne centrum tortu można pokryć owocami.
Przepis osobiście sprawdzony. Jeśli starczy bitej śmietany i będzie udekorowany różyczkami z bitej śmietany z wisienkami na ich szczytach, wygląda bardzo kusząco.

Składniki:
8 jaj
150g cukru
1 cukier waniliowy (1 op. 7g)
0,5 fiolki aromatu gorzkich migdałów (należy unikać niektórych polskiej produkcji)
1 opakowanie budyniu czekoladowego (45g)
2 łyżki kakao w proszku
150g mąki tortowej
szczypta soli
średni słoik wiśni w kompocie (400g)
100ml Kirschwasser (wytrawnego destylatu z czereśni lub z wiśni)
0,75 l słodkiej śmietany (30 – 36%)
1 łyżka cukru pudru
9 płatów (7 x 12cm) lub 3 łyżeczki żelatyny (jeżeli w dniu podawania tortu będzie upalnie należy zwiększyć ilość żelatyny o 3 płaty lub w przypadku granulatu o 1 łyżeczkę)
kilka łyżek czekolady w płatkach, do dekoracji
1 słoik kwaskowej konfitury z żurawin 300 - 400g netto
papier do wyłożenia formy
tortownica  Ø26cm.

Wykonanie:
tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180°C. Grzeje góra + dół.
Mąkę, kakao i budyń czekoladowy przesiać przez sito.
Do odpowiedniej wielkości naczynia wbić jaja i dodać szczyptę soli.
UWAGA! Masa podczas ubijania powiększy objętość blisko sześciokrotnie!

Ubijać mikserem na wysokich obrotach. Po upływie ok. pół minuty dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej nieprzerwanie ubijać przez ok. 10 - 12 minut. Tak długo aż powstanie gładki gęsty krem bez widocznych banieczek powietrza. Dodać zapach migdałowy i wymieszać.

Delikatnie mieszając drewnianą łyżką do ubitej masy stopniowo dodawać mączną mieszankę.
UWAGA! Mieszanie nie powinno trwać zbyć długo bo grozi to opadnięciem ubitej masy.

Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na dolną półkę i piec przez ok. 35 - 40 minut w temperaturze 180°C. Po 35 minutach, sprawdzać patyczkiem.


UWAGA! Zalecane jest upieczenie biszkopta na dzień wcześniej!
Gotowy i ostudzony biszkopt podzielić na 3 równej grubości plastry.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy całkowicie zmięknie rozpuścić w podgrzanych 50ml Kirschwasser.
Z granulatem postąpić wg instrukcji na opakowaniu.

Śmietanę ubić do kremowej konsystencji z cukrem pudrem.
UWAGA! Nie ubijać na sztywno!

Dodać ostudzoną żelatynę zaczynając najpierw od dodania 1 sporej łyżki śmietany do ostudzonej żelatyny i po wymieszaniu kolejnego połączenia obu mas.
Wiśnie odcedzić. Odlać 1/4 szklanki kompotu i dodać pozostałe 50 ml  Kirschwasser. Odmierzonym płynem nasączyć wszystkie plastry biszkopta.

Mocno podgrzać konfiturę z żurawin i połową jej ilości cienko posmarować dolną warstwę tortu.
Kolejno 2cm warstwą śmietany. Na całej powierzchni równomiernie rozprowadzić połowę starannie odcedzonych wiśni.
UWAGA! Po zewnętrznej stronie należy pozostawić wolny od owoców margines o szerokości minimum 1cm. Także dokładnie w centrum ma zostać wolna przestrzeń o średnicy 5cm.
Jest to konieczne aby później w czasie krojenia kawałki tortu nie ulegały przełamaniu.  

Poryć kolejną 1cm warstwą bitej śmietany i na tym umieścić środkową część tortu.
Jak poprzednio rozpocząć od posmarowania całej powierzchni konfiturą z żurawin i po ostudzeniu śmietaną i wiśniami jak wyżej.
Ostrożnie położyć na tym ostatnią warstwę biszkopta i z góry docisnąć z wyczuciem
Całość - górę i boki posmarować resztą śmietany pozostawiając część na wykonanie dekoracyjnych różyczek. Suto posypać dekoracyjnie płatkami czekolady.
Tort będzie dzielony na 12 porcji. Dookoła zrobić 12 różyczek z bitej śmietany i na każdej położyć po jednej wisience. Pod przykryciem wstawić do lodówki na kilka godzin.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. A konkretnie , jakiego aromatu trzeba unikać?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybacz ale nie wypada mi tu nazywać owej firmy po imieniu. W każdym razie aromaty w ich wykonaniu bardziej cuchną niż pachną. Polecam sprawdzone produkty Dr Oetkera :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.