wtorek, 30 maja 2017

Spędzasz urlop we Włoszech w Lignano Sabbiadoro? Dokąd iść na obiad lub na kolację?

Ristorante - Pizzeria Crocce del Sud w Lignano Sabbiadoro*

To jest adres, który natychmiast należy zapisać i zapamiętać:
Ristorante - Pizzeria Crocce del Sud (Restauracja i pizzeria)
Italia - 33054 Lignano Sabbiadoro*
Viale Venezia 27

tel. +39 0431 70221
Tu dają jeść: smacznie, dużo, po przystępnych cenach i szybko mimo ogromnej frekwencji!!!

Co jest najważniejsze? Otwierają od wczesnej pory obiadowej i bez żadnej popołudniowej przerwy podają gorące posiłki do późnych godzin po zmierzchu. Tak długo jak za stołem zasiadają głodni goście.

Duży szyld restauracji jest widoczny z daleka.

Viale Venezia to główny deptak w miasteczku. Spacerując między wystawami
z ciuchami, bez najmniejszego trudu odnajdziesz tą restaurację bo znajduje się na trasie. Nie można tam nie trafić.

Absolutnie jestem zdania, że w większości restauracji, które mają w karcie po 100 i więcej dań, ciężko jest o coś faktycznie świeżego. Tutaj w Crocce del Sud, choć pozycji w menu jest grubo więcej, doznałem kompletnego odczarowania.
Przerób mają tam tak ogromny, że nie ma mowy aby się coś w lodówce na zapleczu postarzało.
Do tego sztukę doskonałego smaku mają tam opanowaną do perfekcji.
Szybka i sympatyczna obsługa. Ledwie zajmiesz miejsce za stołem, natychmiast zjawia się kelner, podaje kartę dań i przyjmuje zamówienie na napoje! Nawet z Austrii przyjeżdżają właściciele lokali gastronomicznych aby moc zapoznać się z takimi niezwykłymi logistycznymi rozwiązaniami.
Byłem bardzo bardzo mile i zaskoczony i usatysfakcjonowany.
Świetne pizze ogromnego rozmiaru. Do wyboru do koloru. Niespodziewanie szybko wjeżdżają na stół. Można też dostać zapakowane na wynos do czego formuje się osobna kolejka.
Powiem szczerze. W pobliskich podobnych lokalach, jest i drożej i gorzej. Tutaj niemal zawsze wszystkie stoliki są zajęte. Natomiast sąsiednie lokale często świecą pustkami.
To jest właściwy adres dla wszystkich, którzy lubią dużo i dobrze pojeść nie zaciągając przy tym kredytu w banku!

Na początek dostajesz gorące i pachnące bułeczki ...
... i np. porcyjkę raczków z grilla gratis (albo coś innego) od szefa kuchni.
Porcje są tak ogromne, że nie radzę zamawiać trzech dań na raz jako całego zestawu obiadowego.

Typowa dla włoskiej kuchni, pyszna zupa jarzynowa.
Jako chlebek do dalszych dań podają ci pieczywo (fociaccia) z takiego samego ciasta jak na pizzę.
Na przystawkę polecam: Vitello tonnato - absolutną klasykę kuchni włoskiej.


Są to plastry pieczonej cielęciny z sosem majonezowym zmiksowanym z tuńczykiem,
i kaparami.

Albo:

Rewelacyjne risotto prawdziwkami!

Może to być także ...

... "mała porcja" spaghetti z owocami morza ...

... bo dużą porcję podają ci w miedzianym rondlu, gdzie trzy osoby miałyby co jeść!

Samą taką sałatką z owoców morza śmiało mogą się najeść dwie osoby!
Jeżeli lektura menu nic ci nie mówi ...

... po środku sali stoi chłodzona witryna, w której możesz kelnerowi pokazać palcem na co masz ochotę.
Absolutnie do wszystkiego możesz zamówić mieszaną sałatkę ...

Mieszana surówka typowa dla włoskich restauracji. Gość doprawia
sobie sam w/g własnego gustu. Sól, pieprz, oliwa i ocet zawsze stoją obok na sole.

Najczęściej jako danie główne wybieram ...


... porcję mieszanych gatunków ryb z grilla. 

Kelner natychmiast sprawia potrawę i podaje ci na osobnym
podgrzanym talerzu.
Jedna ze smakowo najlepszych ryb ...


... wilczy okoń morski (po włosku "branzino") zapiekany w piecu z ziemniakami. Na zdjęciu jeszcze na paterze.

To samo danie już na talerzu, sprawione przez kelnera.

Podają tam obłędne beczkowe białe wino. Na deser nie wolno zapomnieć o lodach. Mają tam najlepsze w całym Lignano!
Polecam z najczystszym sumieniem!

* - Lignano Sabbiadoro; włoskie "złote piaski", słynna miejscowość nadmorska na półwyspie północnego wybrzeża Adriatyku; ok. 60 km od Udine, w kierunku na Wenecję.
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.