czwartek, 11 maja 2017

Torcik jogurtowo cytrynowy na małe przyjęcia.

Lekki tort jogurtowo cytrynowy (tortownica o średnicy 24cm)


Składniki:
5 jaj klasy "M"
130g brązowego cukru
 szczypta soli
130g mąki pszennej (typ 700)
2 łyżeczki kakao w proszku
100g przecieranej konfitury z malin (bez pestek)

Krem:
6 płatów żelatyny (7 x 12cm) względnie 2 łyżeczki granulatu
500g naturalnego kremowego jogurtu (3%)
130g cukru pudru
250ml śmietanki kremówki 36%
sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja:
kandyzowane plastry lemonki*
10 sztuk kumquat gotowanych w syropie cukrowo pomarańczowym
link
kilka łyżek wspomnianego syropu
czekolada w płatkach do dekoracji

Wykonanie:
piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180 stopni; grzeje góra + dół.
Tortownicę wyłożyć przyciętym na format papierem do pieczenia.
Jaja ze szczyptą soli i cukrem przy pomocy miksera na wysokich obrotach ubić na gęsty gładki krem.
Dodać mąkę przesianą razem z kakao w proszku i niezwłocznie drewnianą łyżką wymieszać na jednolitą masę. Wlać do formy i piec ok. 35 minut na dolnej półce piekarnika.
UWAGA! Zalecane jest upieczenie biszkopta na dzień wcześniej.

Płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić wg instrukcji na opakowaniu.
Do jogurtu dodać cukier puder i dobrze wymieszać.
Śmietankę ubić do kremowej konsystencji. Nie ubijać na sztywno!
Zmiękczoną i odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę rozpuścić w podgrzanych 3 łyżkach soku z cytryny.
Jogurt wymieszać z ubitą śmietaną i pozostałym sokiem z cytryny. 
2 łyżki dodać do rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszać. Stale mieszając miotełką powoli przelewać do mieszanki jogurtu z ubita śmietaną.

Kto lubi przed składaniem tortu może biszkopt nasączyć syropem cukrowym*.
Mocno podgrzać konfiturę z malin i równomiernie rozsmarować na powierzchni tortu. Kiedy ostygnie nanieść przygotowany krem cytrynowy i dobrze wygładzić. Odstawić na minimum 5 godzin do lodówki. Kolejno udekorować ćwiartkami kumquat, syropem spod owoców, płatkami czekolady i kandyzowanymi plastrami lemonki*.

* - kandyzowane plastry lemonki - zagotować 250ml wody ze 130 cukru; odczekać aż cukier się dobrze rozpuści; 2 lemonki pokroić w cienkie plastry i wrzucić do gorącego roztworu; zdjąć z ognia, rondelek przykryć pokrywką i odstawić na kilka godzin.

** - syrop cukrowy - mieszanka wody i cukru w proporcji 1 x 1.
Np. zagotować 100ml wody ze 100g cukru i ostudzić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.