czwartek, 11 maja 2017

Torcik jogurtowo cytrynowy na małe przyjęcia.

Lekki tort jogurtowo cytrynowy (tortownica o średnicy 24cm)


Składniki:
5 jaj klasy "M"
130g brązowego cukru
 szczypta soli
130g mąki pszennej (typ 700)
2 łyżeczki kakao w proszku
100g przecieranej konfitury z malin (bez pestek)

Krem:
6 płatów żelatyny (7 x 12cm) względnie 2 łyżeczki granulatu
500g naturalnego kremowego jogurtu (3%)
130g cukru pudru
250ml śmietanki kremówki 36%
sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja:
kandyzowane plastry lemonki*
10 sztuk kumquat gotowanych w syropie cukrowo pomarańczowym
link
kilka łyżek wspomnianego syropu
czekolada w płatkach do dekoracji

Wykonanie:
piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180 stopni; grzeje góra + dół.
Tortownicę wyłożyć przyciętym na format papierem do pieczenia.
Jaja ze szczyptą soli i cukrem przy pomocy miksera na wysokich obrotach ubić na gęsty gładki krem.
Dodać mąkę przesianą razem z kakao w proszku i niezwłocznie drewnianą łyżką wymieszać na jednolitą masę. Wlać do formy i piec ok. 35 minut na dolnej półce piekarnika.
UWAGA! Zalecane jest upieczenie biszkopta na dzień wcześniej.

Płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić wg instrukcji na opakowaniu.
Do jogurtu dodać cukier puder i dobrze wymieszać.
Śmietankę ubić do kremowej konsystencji. Nie ubijać na sztywno!
Zmiękczoną i odciśniętą z nadmiaru wody żelatynę rozpuścić w podgrzanych 3 łyżkach soku z cytryny.
Jogurt wymieszać z ubitą śmietaną i pozostałym sokiem z cytryny. 
2 łyżki dodać do rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszać. Stale mieszając miotełką powoli przelewać do mieszanki jogurtu z ubita śmietaną.

Kto lubi przed składaniem tortu może biszkopt nasączyć syropem cukrowym*.
Mocno podgrzać konfiturę z malin i równomiernie rozsmarować na powierzchni tortu. Kiedy ostygnie nanieść przygotowany krem cytrynowy i dobrze wygładzić. Odstawić na minimum 5 godzin do lodówki. Kolejno udekorować ćwiartkami kumquat, syropem spod owoców, płatkami czekolady i kandyzowanymi plastrami lemonki*.

* - kandyzowane plastry lemonki - zagotować 250ml wody ze 130 cukru; odczekać aż cukier się dobrze rozpuści; 2 lemonki pokroić w cienkie plastry i wrzucić do gorącego roztworu; zdjąć z ognia, rondelek przykryć pokrywką i odstawić na kilka godzin.

** - syrop cukrowy - mieszanka wody i cukru w proporcji 1 x 1.
Np. zagotować 100ml wody ze 100g cukru i ostudzić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...