poniedziałek, 29 maja 2017

Włoski mlecz z fasolą i kurczakiem (lub ośmiornicą) na gorąco.

Mlecz jaki by nie był, mówią, że zawsze ma dobroczynne działanie na nasze sfatygowane wątroby.
Porcja na 4 osoby.
Danie może nie zachwyca wyglądem ale na pewno zadowala zdrowotnie.

Czasami będąc we Włoszech na warzywnym straganie widzisz ogromne łodygi mlecza. Z łatwością osiągają 0,5 m i więcej. Choć gorzkie w smaku, wspaniale nadają się do jedzenia. Doskonale działają na ożywienie trawienia.
Z resztą nasze polskie mlecze też można jeść nawet na surowo, choćby w sałatce. Pod jednym warunkiem, że są młode. To znaczy zerwane w kwietniu lub w początkach maja. Później staję się obrzydliwe gorzkie i nie da się ich przełknąć.

Składniki:
1 pęczek łodyg włoskiego mlecza (względnie spora garść młodego polskiego)
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 szklanka drobnej brązowej fasoli
2 łyżki suszonych pomidorów dobrze osączonych z zalewy
2 łyżki gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w drobną kostkę (albo zamiast - ośmiornicy
kilka łyżek mocnego bulionu warzywnego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
widoczne na zdjęciu twarde gruby trzony po umyciu i osuszeniu należy odciąć i drobno pokroić.
To znaczy całe bezlistne wąskie części łodygi.
 


Widoczne na zdjęciu twarde gruby trzony należy odciąć i drobno pokroić.
To znaczy całe bezlistne wąskie części łodygi.


Osobno grubo kroi się liściaste części.



Smażenie na oliwce należy zacząć od drobno pokrojonych łodyg bo są twardsze, i potrzebują dłuższej obróbki termicznej.



Później wrzuca się pokrojone liście i dla zapachu dodaje łyżkę masła.


Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia wylać wodę, w której się moczyła. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Solić pod sam koniec.



Dodać ze 2 łyżki pokrojonej w kostkę gotowanej piersi kurczaka (lub zamiast tego ośmiornicy) 
Kto lubi może  dodać  2 łyżki posiekanego suszonego pomidora.

Kurczaka można wspaniale zastąpić gotowaną ośmiornicą!
To wymieszać z gorącą fasolą ewentualnie dodając 2 – 3 łyżki warzywnego bulionu.


Natychmiast podawać na podgrzanych talerzach z pulchnym białym pieczywem.


Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...