czwartek, 8 czerwca 2017

Budyń z białych szparagów

Budyń z białych szparagów


 
Składniki:
500g białych szparagów
250ml śmietanki kremówki 30 – 36%
200ml pełnego mleka
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
6 płatów żelatyny (7 x 12 cm – po 1,7 g każdy) albo 2 czubate łyżeczki granulatu
½ płaskiej łyżeczki cukru
4 jaja ugotowanych na twardo 
1 łyżka posiekanych listków bazylii
zielona sałata
pomidory
sól

Wykonanie:
płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić w/g instrukcji
na opakowaniu.
Szparagi obrać i pokroić w talarki. Śmietankę wymieszać z mlekiem, cukrem i solą.
Dodać pokrojone szparagi i gotować na średnim ogniu przez 5 – 7 minut.
Odstawić z ognia.
W tym czasie w podgrzanym soku z cytryny rozpuścić zmiękczone płaty żelatyny.
Dodać nieco gorącej śmietanki z mlekiem i dobrze wymieszać.
Śmietankę z mlekiem i szparagami zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać żelatynę,  drobno posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
Przelać do małych foremek. Gdy masa dobrze wystygnie i zacznie żelować, wstawić
do lodówki na minimum 4 godziny.

Podawanie:
podawać z ćwiartką jaja ugotowanego na twardo, dowolną zieloną sałatą i pomidorami, posypane siekaną bazylią, jako przystawkę na niedzielny stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...