czwartek, 8 czerwca 2017

Budyń z białych szparagów

Budyń z białych szparagów


 
Składniki:
500g białych szparagów
250ml śmietanki kremówki 30 – 36%
200ml pełnego mleka
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
6 płatów żelatyny (7 x 12 cm – po 1,7 g każdy) albo 2 czubate łyżeczki granulatu
½ płaskiej łyżeczki cukru
4 jaja ugotowanych na twardo 
1 łyżka posiekanych listków bazylii
zielona sałata
pomidory
sól

Wykonanie:
płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić w/g instrukcji
na opakowaniu.
Szparagi obrać i pokroić w talarki. Śmietankę wymieszać z mlekiem, cukrem i solą.
Dodać pokrojone szparagi i gotować na średnim ogniu przez 5 – 7 minut.
Odstawić z ognia.
W tym czasie w podgrzanym soku z cytryny rozpuścić zmiękczone płaty żelatyny.
Dodać nieco gorącej śmietanki z mlekiem i dobrze wymieszać.
Śmietankę z mlekiem i szparagami zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać żelatynę,  drobno posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
Przelać do małych foremek. Gdy masa dobrze wystygnie i zacznie żelować, wstawić
do lodówki na minimum 4 godziny.

Podawanie:
podawać z ćwiartką jaja ugotowanego na twardo, dowolną zieloną sałatą i pomidorami, posypane siekaną bazylią, jako przystawkę na niedzielny stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.