wtorek, 20 czerwca 2017

Korzeń pietruszki duszony z jagodami physalis jako dodatek do mięsa.

Przepis z myślą o odważnych i lubiących kulinarne nowinki. Zasadniczo nadaje się tylko dla osób (rodzin) które nie trzymają się kurczowo babcinej kuchni.  Pietruszka gotowana jako jarzyna w rosole smakowo raczej nie zachwyca. Natomiast ta poniżej opisana duszona na maśle może zadziwić niejednego wytrawnego smakosza.

Korzeń pietruszki duszony z jagodami physalis.

Na zdjęciu na pierwszym planie duszona pietruszka z jagodami physalis. Obok z prawej kaszka kuskus. Wyżej plastry mocno wysmażonej piersi kaczki z cząstkami jabłek.


Składniki:
2 - 3 korzenie pietruszki
1 cebulka szalotka
0,7 szklanki jagód physalis

Jagody physalis są dostępne w handlu w swojej naturalnej osłonie.
1 spora gałązka świeżego tymianku
50 - 70 ml wytrawnego wermutu (najlepiej Noilly Prat)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
sklarowane masło do smażenia

Wykonanie:
pietruszkę obrać jak najcieniej.  Pokroić w po skosie w niezbyt cienkie plastry. Szalotkę po obraniu przepołowić wzdłuż i pokroić w niezbyt cienką słomkę. 
Na patelni rozgrzać masło i pod przykryciem na średnim ogniu dusić wymienione pokrojone składniki z dodatkiem gałązki tymianku. Po kilku minutach podlać wermutem i doprawić solą i pieprzem.
Jagody physlis obrać z naturalnej osłony, umyć i po osuszeniu podzielić na połówki.
Gdy pietruszka zmięknie wrzucić przepołowione jagody, dobrze wymieszać i nadal pod przykryciem dalej dusić przez max. 2 minuty.
Podawać natychmiast  bardzo gorące do dowolnie wybranych smażonych lub pieczonych mięs.
Zaręczam, że w ten sposób przyrządzony korzeń pietruszki może wybranych gości wprawić w prawdziwy zachwyt.

Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. Nie mam gdzie zakupiuc owych jagód. Ale zamiast tego ostatnio pokroiłam marchew w dużą kostkę i teka samo cukinię. Wpierw na olej kokosowy wrzuciłam marchew, potem dodałam cukinię. A potem wszystko potraktowałam cynamonem , odrobina mielonego gozdzika i curry i chwilę jeszcze pichciłam pod pokrywką.
    I nie dzieląc się z nikim - pochłonęłam.Było super!!!
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymyśliłaś fajnie. Proponowałbym aby w zastępstwie (od wielkiej biedy)zastosować czerwone porzeczki lub jakiś inny kwaśny owoc. Nawet miąższ pomarańczy pokrojony w grubą kostkę.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń
    2. Wtedy jednak wymagana jest odrobina cukru bo smak ma być słodkawo kwaśny.

      Usuń
    3. Anabell - masz gdzie zakupic physalis. Są dostpne w kazdym wiekszym markecie, a czasem w biedronkach, czy tam inkszych lidlach. Ale tak bardziej jesienią.
      To roslina z rodziny miechunek ( kojarzysz te ogrodowe "lampiony" - pomarańczowe, w środku kryja kuleczkę. Ta jadalna miechunka ma kuleczke większą, a "lampion" mniej dekotracyjny.
      Tylko, ze ... pudełeczko które zawiera może osiem takich owocków kosztuje około 10 zł. Dlatego w restauracjach, w których pracowałam wykorzystywaliśmy je głównie do dekoracji deserów.

      Usuń
    4. Korzeń pietruszki jest w ogóle bardzo interesujący :)
      Całkowicie zmienia smak i konsystencję, kiedy stosuje się różne techniki. Gotowana pietruszka moze zainteresować chyba jedynie psa ;) Ale - pieczona, karmelizowana, albo duszona na masełku, to całkiem inny byt :) Albo - teraz mi przyszło do głowy - konfitowana ( i musze spróbować koniecznie) Już mi się chce Twojego danka :) Tylko zamiast miechunki - agrest. Nie porzeczka, bo jest zbyt kwasna i mała. Agrest! najlepiej ten czerwony.

      Usuń
    5. Agrest też miałem na myśli ale jakoś jednak wolałbym porzeczkę. Agrest przedstawia mi się zbyt mdło. Zwłaszcza kiedy jest dalece dojrzały. Ale przecież można spróbować i tego i tego.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...