piątek, 23 czerwca 2017

Niskosłodzona konfitura z moreli z jagodami physalis.

Kiedy jeśli nie teraz? Konfitura z robiona własnoręcznie zawsze będzie 100 razy lepsza od tej zakupionej w handlu. Ta tutaj przedstawiona wspaniale nadaje się do naleśników a jeszcze lepiej do urozmaicenia lodów. Zwłaszcza podczas dzisiejszych upałów.

Z podanej ilości otrzymuje się nieco więcej niż 2 słoiczki.
Składniki:
1kg świeżych moreli
100g świeżych jagód physalis  (względnie czerwonych porzeczek lub agrestu*)
7 sporych łyżek cukru żelującego
2 - 3 całe sztuki anyżku gwiazdkowego
5cm laska prawdziwego cynamonu (Ceylon!)
szczypta soli

Wykonanie:
pod bieżącą zimną wodą umyć morele i jagody physalis. Dobrze osączyć!
Dzieląc owoce moreli na ćwiartki przy okazji pozbawić je pestek.
W rondelku o grubym dnie zasypać cukrem wymieszane ze sobą owoce.
Dodatkowo dobrze wymieszać.
Dodać przyprawy i szczyptę soli. Laskę cynamonu dobrze jest przełamać na połowy. Postawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu gotować bardzo powoli przez 1,5 - 2 godziny.

Konfitura nie powinna być zbyt długo przechowywana bo bez dodatku konserwantów i przy małej ilości cukru najlepiej jest ją zużyć w ciągu 3 - 4 tygodni. Po dokładnym ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Na koniec przelać do wyparzonych zakręcanych słoików i po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Ze względu na małą ilość cukru i brak środków konserwujących zaleca się zużycie konfitury na przestrzeni kilku kolejno następujących tygodni.

Podawanie:
głównie do naleśników na słodko albo do lodów, na które przecież mamy szczyt sezonu.

- przy zastosowaniu porzeczek ilość cukru trzeba zwiększyć o 2 - 3 łyżki.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...