sobota, 10 czerwca 2017

Pikantny fenkuł (bulwa kopru włoskiego) na gorąco do mięsa lub ryby.

Tradycyjne domowe dania można urozmaicić podając do nich inaczej skomponowane dodatki.

Pikantny fenkuł na gorąco do mięsa lub ryby. 
Zamiast marszczyć czoło i zastanawiać się jak to smakuje dużo lepiej jest przyrządzić i spróbować na własnym podniebieniu.

Na zdjęciu fenkuł podany do smażonej polędwicy cielęcej. Kto nie lubi delikatnego zapachu anyżku może fenkuła zastąpić białą cebulą.
Składniki:
1 spora bulwa fenkuła (białej bulwy kopru włoskiego)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mocnego bulionu warzywnego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 - 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy  (do zastosowania wg indywidualnego gustu)
1 plaska łyżeczka przyprawy galgan w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego curry
0,5 płaskiej łyżeczki sproszkowanych suszonych prawdziwków
0,25 płaskiej łyżeczki sproszkowanej suszonej papryczki chili
ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Wykonanie:
z bulwy fenkula wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Przepołowić i każdą połówkę pokroić lub poszatkować poprzecznie w możliwie cienkie pół talarki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojona bulwę, nasiona kopru i zioła prowansalskie. 
Często mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Ok. 5 minut.
Podlać połową szklanki wrzącego bulionu i uzupełnić sosem sojowym. Dobrze wymieszać i po chwili dodać koncentrat pomidorowy. Mieszać tak długo aż się wszystko razem dobrze połączy.
W razie potrzeby uzupełniać odparowany bulion.
Gdy fenkuł zacznie mięknąć, kto lubi może dodać pozostałe wymienione przyprawy.

Podawanie:
podawać na gorąco jako jarzynkę do smażonych lub pieczonych mięs. Także do ryb przyrządzanych jw.

Jeżeli nie wszyscy przy stole lubią ostre przyprawy można obok podać dodatkowo np. cukinię doprawioną łagodnie.
 Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.