poniedziałek, 26 czerwca 2017

Sałatka ze smażonych białych szparagów na gorąco.

Doskonały dodatek do dań obiadowych podawanych na świeżym powietrzu. Na daczy lub na działce. Od biedy można przygotować w domu i później przed wydaniem tylko lekko podgrzać.

Do tej sałatki najlepiej nadają się pomidorki o miękkiej skórce.
Składniki:
200 - 250g białych niezbyt grubych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka masła
100g czarnych marynowanych małych oliwek
150g pomidorków koktajlowych o miękkiej skórce
80ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
szparagi obrać i pokroić na kawałki o długości 2,5 - 3cm.
Dość często mieszając smażyć przez ok. 7 minut na oliwce z dodatkiem masła.
Kolejno dodać marynowane oliwki, wino i sok z cytryny. Wymieszać. Po upływie 1 minuty dodać połówki pomidorków.
Krótko zamieszać, odczekać następne 1,5 minuty i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.