piątek, 2 czerwca 2017

Sałatka ze szparagów i truskawek

Idealnie nadaje się do ryby lub białych mięs typu, drób, królik lub cielęcina.

Cieszy nie tylko podniebienie co i wygląda zachęcająco.
Składniki:
2 szklanki białych szparagów pociętych na 3 cm kawałki
3 łyżki wywaru z łupin po obieraniu szparagów
2 szklanki truskawek wzdłużnie pokrojonych na 8 części
1 czubata łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól morska
1 łyżka oliwy do smażenia

Wykonanie:
szparagi obrać. Obrane wstążki łupin zalać małą ilością zimnej wody i krótko pogotować na małym ogniu. Na koniec posolić.
Obrane szparagi pociąć ukośnie na kawałki o długości ok. 3 cm
Często mieszając smażyć do miękkości przez 8 - 10 minut na teflonowej patelni w łyżce oliwy.
Lekko posolić.
Czas smażenia zależy od grubości szparagów. Na 1 minutę przed końcem podlać 3 łyżkami wywaru z obranych łupin. Zdjąć z ognia i pod przykryciem odstawić do wystygnięcia.

Umyte i osuszone truskawki pokroić wzdłuż, każdą na 8 części.
Wymieszać ze szparagami i zieloną pietruszką.

Podawanie:
podawać jako atrakcyjne uzupełnienie do potraw z ryb i białych mięs typu drób, królik lub cielęcina.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. to co lubię bardzo ! dziękuję za przepis oczekuję na szparagi i truskawki ,pozostałe składniki mogą być zbyteczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło się dowiedzieć, że ktoś ma podobne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...