piątek, 2 czerwca 2017

Sałatka ze szparagów i truskawek

Idealnie nadaje się do ryby lub białych mięs typu, drób, królik lub cielęcina.

Cieszy nie tylko podniebienie co i wygląda zachęcająco.
Składniki:
2 szklanki białych szparagów pociętych na 3 cm kawałki
3 łyżki wywaru z łupin po obieraniu szparagów
2 szklanki truskawek wzdłużnie pokrojonych na 8 części
1 czubata łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól morska
1 łyżka oliwy do smażenia

Wykonanie:
szparagi obrać. Obrane wstążki łupin zalać małą ilością zimnej wody i krótko pogotować na małym ogniu. Na koniec posolić.
Obrane szparagi pociąć ukośnie na kawałki o długości ok. 3 cm
Często mieszając smażyć do miękkości przez 8 - 10 minut na teflonowej patelni w łyżce oliwy.
Lekko posolić.
Czas smażenia zależy od grubości szparagów. Na 1 minutę przed końcem podlać 3 łyżkami wywaru z obranych łupin. Zdjąć z ognia i pod przykryciem odstawić do wystygnięcia.

Umyte i osuszone truskawki pokroić wzdłuż, każdą na 8 części.
Wymieszać ze szparagami i zieloną pietruszką.

Podawanie:
podawać jako atrakcyjne uzupełnienie do potraw z ryb i białych mięs typu drób, królik lub cielęcina.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. to co lubię bardzo ! dziękuję za przepis oczekuję na szparagi i truskawki ,pozostałe składniki mogą być zbyteczne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło się dowiedzieć, że ktoś ma podobne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.