wtorek, 13 czerwca 2017

Zwykła mizeria podana trochę inaczej!

Stale ten sam obiadowy kotlet (do zmęczenia podawany w systemie 3 x "K" = kotlecik, kartofelki, kapustka) można urozmaicić podając go najzwyczajniej z inaczej przyrządzoną mizerią z młodych ogórków.
Mizeria trochę inaczej bo po prostu - bez mieszania na półmisku.

Nieodzownym warunkiem powodzenie jest natychmiastowe podanie po przyrządzeniu.
Składniki:
1 jędrny ogórek sałatkowy
1 mała wiosenna cebulka
1 łyżka octu jabłkowego
4 - 5 łyżek gęstego jogurtu
0,5 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
ogórek umyć, wytrzeć i jak najcieniej obrać ze skóry. Poszatkować tak cienko jak tylko się da. Wymieszać z 0,5 płaskiej łyżeczki soli i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać wodę jaka wydzieli się skutkiem działania soli.
Osobno pokroić cebulkę w cienkie plasterki. Wymieszać z odcedzonymi ogórkami i posiekaną zieloną pietruszką. Doprawić octem i czarnym pieprzem prosto z młynka.
Jak na zdjęciu gotową mizerię prosto z łyżki pokryć w kilku miejscach gęstym jogurtem.
Nie mieszać.
Każdy z jedzących nabierze sobie jogurtu tyle ile uzna.

Podawanie:
podawać natychmiast zanim jogurt zacznie się łączyć z sokiem spod ogórków.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. chcesz trochę octu z morwy? mogę Ci podrzucić gdzieś do Bronowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo chętnie tylko ja mieszkam w Austrii 650 km od Krakowa. Jeżeli będę w Bronowicach to nie wcześniej jak w lipcu.
      Przypomnę się :-)

      Usuń
    2. ok, dojrzały jest jeszcze ciekawszy w smaku

      Usuń
    3. Napisz tu proszę jak Cię odnajdę w Krakowie.
      Tej wiadomości nie opublikuję i pozostanie tylko dla mnie :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kopytka ze smakowo interesującym sosem.

Czas postu nie oznacza, że choć bez mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy się kulinarnie umartwiać. W niczym nie należy przesadzać. Dzisiaj z...