poniedziałek, 10 lipca 2017

Ciekawa przyprawa w zupie gotowanej na króliku (wględnie na kurczaku)

Z cyklu "przyprawy moja miłość" dzisiaj rzadko spotykana bardzo egzotyczna mieszanka - vadouvan*
Proponowana tu zupa doprawiona tą mieszanką nabiera niepowtarzalnego aromatu, który po zjedzeniu jeszcze długo utrzymuje się w przełyku i na podniebieniu. Doskonale nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Także do aromatyzowania ryżu.

Przyprawa vadouvan nadaje każdej potrawie niezapomnianego aromatu. Ale ta zupa i przy zastosowaniu samego curry może być ozdobą stołu.
Składniki:
0,5 - 0,7kg resztek mięsnych z królika (względnie mięsa drobiowego)
1 - 1,5l mocnego bulionu drobiowego
2 - 3 marchewki średniej wielkości
kawałek selera (ca 150g)
0,5 małego strączka papryczki chili
1 - 2 ząbki czosnku (w ilości wg indywidualnego uznania)
2 czubate łyżeczki przyprawy vadouvan* (w zastępstwie 1 łyżeczka sproszkowanego curry)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
z mięsa pozostałego po rozbieraniu tuszy królika koniecznie usunąć wszystkie resztki tkanki tłuszczowej. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na lekko gotujący się bulion.
Marchew i seler pokroić w krótką gruba zapałkę. Razem z obranym i zmiażdżonym czosnkiem oraz połową strączka świeżej papryczki chili dodać do zupy. Kolejno doprawić przyprawą mieszanką vadouvan, względnie przyprawą curry. Gotować do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Podawać z białym pieczywem. Najlepiej zaraz po ugotowaniu.

Co na ten temat pisze w Googlach?
* - Vadouvan (okazjonalnie pisany Vaudouvan ) jest gotową do użycia mieszaniną przypraw, która jest francuską pochodną masala znaną jako vadavam, vadagam lub vadakam.
Jest to mieszanka Indian Garry z dodatkiem aromatów, takich jak szalotka i czosnek.  
Uważa się, że mieszanka przypraw pochodzi z francuskiego wpływu kolonialnego w regionie Puducherry w Indiach
Indyjskie przepisy dotyczące mieszanek vadavam różnią się, ale przynajmniej muszą zawierać pounded cebuli , czosnku , nasiona kminu, nasiona gorczycy i kozieradki . Mieszanina jest suszona na słońcu, a następnie kruszona, zmieszana z olejem rycynowym, która ma właściwości konserwujące i walcowana w kulki, które następnie są suszone przez kilka dni.
Podobnie, zachodnie przepisy na wadouvan używają cebuli, czosnku, przypraw i olejów, ale suszenie odbywa się przy użyciu piekarnika.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...