poniedziałek, 10 lipca 2017

Ciekawa przyprawa w zupie gotowanej na króliku (wględnie na kurczaku)

Z cyklu "przyprawy moja miłość" dzisiaj rzadko spotykana bardzo egzotyczna mieszanka - vadouvan*
Proponowana tu zupa doprawiona tą mieszanką nabiera niepowtarzalnego aromatu, który po zjedzeniu jeszcze długo utrzymuje się w przełyku i na podniebieniu. Doskonale nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Także do aromatyzowania ryżu.

Przyprawa vadouvan nadaje każdej potrawie niezapomnianego aromatu. Ale ta zupa i przy zastosowaniu samego curry może być ozdobą stołu.
Składniki:
0,5 - 0,7kg resztek mięsnych z królika (względnie mięsa drobiowego)
1 - 1,5l mocnego bulionu drobiowego
2 - 3 marchewki średniej wielkości
kawałek selera (ca 150g)
0,5 małego strączka papryczki chili
1 - 2 ząbki czosnku (w ilości wg indywidualnego uznania)
2 czubate łyżeczki przyprawy vadouvan* (w zastępstwie 1 łyżeczka sproszkowanego curry)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
z mięsa pozostałego po rozbieraniu tuszy królika koniecznie usunąć wszystkie resztki tkanki tłuszczowej. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na lekko gotujący się bulion.
Marchew i seler pokroić w krótką gruba zapałkę. Razem z obranym i zmiażdżonym czosnkiem oraz połową strączka świeżej papryczki chili dodać do zupy. Kolejno doprawić przyprawą mieszanką vadouvan, względnie przyprawą curry. Gotować do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Podawać z białym pieczywem. Najlepiej zaraz po ugotowaniu.

Co na ten temat pisze w Googlach?
* - Vadouvan (okazjonalnie pisany Vaudouvan ) jest gotową do użycia mieszaniną przypraw, która jest francuską pochodną masala znaną jako vadavam, vadagam lub vadakam.
Jest to mieszanka Indian Garry z dodatkiem aromatów, takich jak szalotka i czosnek.  
Uważa się, że mieszanka przypraw pochodzi z francuskiego wpływu kolonialnego w regionie Puducherry w Indiach
Indyjskie przepisy dotyczące mieszanek vadavam różnią się, ale przynajmniej muszą zawierać pounded cebuli , czosnku , nasiona kminu, nasiona gorczycy i kozieradki . Mieszanina jest suszona na słońcu, a następnie kruszona, zmieszana z olejem rycynowym, która ma właściwości konserwujące i walcowana w kulki, które następnie są suszone przez kilka dni.
Podobnie, zachodnie przepisy na wadouvan używają cebuli, czosnku, przypraw i olejów, ale suszenie odbywa się przy użyciu piekarnika.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.