niedziela, 2 lipca 2017

Mielone z indyka z tymiankiem, mizerią i popieprzonym sosem.

Mielone z mięsa indyczego pod pieprzowym beszamelem

Mały błąd w diecie bo w beszamelu znajduje się 1 łyżeczka mąki pszennej. Ale traktuję to jako mały grzeszek, który da się wybaczyć.
Składniki:
400g drobno zmielonego mięsa z indyka
2 jaja
4 - 5 łyżek tartej bułki
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
sól czarny pieprz prosto z młynka
2 - 3 łyżki tartej bułki do opanierowania kotletów
tłuszcz do smażenia
0,23 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka masła

Składniki sosu:
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka masła
1,5 - 2 szklanki zimnego bulionu drobiowego
1 łyżeczka octu kokosowego (względnie jabłkowego)
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu marynowanego w soli
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
W zastępstwie można dodać zielony pieprz marynowany w ilości zmniejszonej o połowę.

Wykonanie:
z podanych składników przyrządzić masę mięsną do kotletów. Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować 4 kotlety jednakowej wielkości. Opanierować w tartej bułce i powoli smażyć na małym ogniu. Po 4 - 5 minutach przewrócić na druga stronę. Po upływie kolejnych dwóch minut podlać bulionem, dodać łyżkę masła, przykryć i w ten sposób dusić na najmniejszym ogniu przez ok. 5 minut.
Sos:
z mąki, masła i bulionu przyrządzić jasna zasmażkę. Dodać ocet i na maleńkim ogniu gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Ważne, bo inaczej sos będzie czuć mąką. Gdyby sos zbyt mocno zgęstniał uzupełniać bulionem.
Na minutę przed końcem dodać ziarna marynowanego pieprzu. Zamieszać i po chwili podawać.

Podawanie:
nakładać po 2 - 3 łyżki bezpośrednio na usmażone kotlety tak jak na zdjęciu. Dla trzymających konsekwentną dietę - tyko z mizerią bo w skład sosu wchodzi mąka.

Tadeusz Gwiaździński

8 komentarzy:

  1. W ramach bezglutenowych dań wszystkie sosy można zagęszczać skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. A ja zagęszczam albo mąką z ciecierzycy albo mąką kokosową.
    I zamiast tartej bułki dodaję do mięsa mąkę kokosową, ewentualnie tarta bułkę bezglutenową.
    A ostatnio dodałam mąkę konopną.
    I w ramach eksperymentów zrobiłam kotlety mielone z jabłkiem tartym.Inna wersja to były ze startymi na tarce pieczarkami. I ta wersja mielonego nadaje się do zawijania w kapustę wraz z niewielką ilościa ryżu. Polecam, z czystym sumieniem.
    W ogóle mam ostatnio sporo "zabawy" z wypróbowywaniem różnych rodzajów mąki.Przymierzam się do kupienia mąki kasztanowej i zrobienia z niej "czegoś jadalnego", np.
    placuszków. Takich najprostszych- mąka, jajko, mleko kokosowe, erytrytol zamiast zwykłego cukru.Erytrytol jest super, ma indeks glikemiczny 0, ma smak cukru a do tego nadaje się do wypieków.W końcu jest to cukier z cukru;)Jedyna wada- drogi.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anabell :-) Jak zwykle bardzo ciekawe i pożyteczne wskazówki! Dziękuję :-)

      Usuń
  2. I to będzie mój jutrzejszy obiad.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się udało? Jak smakowało biesiadnikom?

      Usuń
    2. Bardzo smaczne danie. Podobne kotleciki robiłam wcześniej, ale wiadomo, że to sos wieńczy dzieło. Moim sosom zwykle czegoś brakuje, a tym razem zebrałam wyrazy uznania :)
      Jeszcze raz pięknie dziękuję :)

      Usuń
    3. Tym bardziej jest mi miło, że się ten blog na coś przydaje :-)

      Usuń
  3. Moje ślinianki zaszalały na widok Twojej propozycji obiadowej...
    A można poprosić na wynos???
    Serdeczności przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przyniesiesz swój garnuszek :-) to owszem tak.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.