czwartek, 13 lipca 2017

Nereczki królika w śmietanowo musztardowym sosie.

Nerki królika na talerzu to absolutna rzadkość. Z tego prostego względu, iż kupując całego królika wchodzisz w posiadanie jedynie dwóch maleńkich nereczek. W związku z tym nie ma sensu zabierać się za ich osobne gotowanie.
Tym razem  zostałem obdarowany królikiem przez bardzo miłego sąsiada. Do tuszy było dołączone pięć par nereczek i pięć króliczych wątróbek.

Składniki:
10 nereczek królika
1 łyżka octu jabłkowego (6%)
1 szklanka zimnej wody
tłuszcz do smażenia
0,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
2 - 3 łyżki śmietany (12%)
1 łyżka świeżo posiekanych listków estragonu (względnie w zastępstwie zielonej pietruszki)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
nereczki oczyścić z błon i przekroić wzdłuż na płaskie połowy. Na 20 minut zalać szklanką wody z dodatkiem octu. Kolejno odcedzić i osuszyć.
Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu roślinnym po max. nie całe 2 minuty z każdej strony. Skręcić ogień do absolutnego minimum. Lekko posolić. Dodać musztardę i śmietanę. Szybko wymieszać. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka i na wydaniu posypać siekanym estragonem lub zielona pietruszką.
Podawać natychmiast z białym pieczywem jako maleńką przekąskę.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.