poniedziałek, 24 lipca 2017

Polędwiczki z królika (lub filet drobiowy) na ostro z gotowanym bobem.

Polędwiczki z królika (względnie pierś drobiowa) z bobem okraszonym podsmażanym boczkiem.

Składniki:
2 polędwiczki z królika (względnie 1 spora pierś kurczaka)
1 - 2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 płaskie łyżki mączki kartoflanej (albo kukurydzianej)
0,5 płaskiej łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
tłuszcz do smażenia
sól w ilości wg indywidualnego smaku
1 szklanka bulionu drobiowego
100g chudego i tylko lekko wędzonego boczku
0,5kg bobu
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
umyte i osuszone mięso marynować przez 5 - 6 godzin  w mieszance z sosu sojowego, mączki kartoflanej (kukurydzianej) i papryczki chili. Skutkiem tego zabiegu tkanka mięsna stanie się niezwykle miękka.
W odpowiednio dużym rondlu bób zalać posolonym wrzątkiem i gotować do miękkości, co nie powinno trwać dłużej niż 7 - 8 minut. Odcedzić i po przestudzeniu obrać z łupin.
Boczek pokroić w słupki i bez dodawania tłuszczu przesmażyć na teflonowej patelni. Wymieszać z obranym bobem i pod przykryciem trzymać w cieple.

Grzbietem noża usunąć z mięsa  papkę mączno sojową, którą później stopniowo dodać do sosu.
Mięso krótko przesmażyć na dość ostrym ogniu ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, podlać połową bulionu i dusić pod przykryciem. Gdy zmięknie pozostałym bulionem uzupełnić ewentualnie odparowany sos i stopniowo zagęścić go papką mączno sojową.
W razie potrzeby tuż przed wydaniem doprawić solą.

Podawanie:
przed podaniem mięso pokroić w niezbyt cienkie plastry. Podlać powstałym sosem i uzupełnić wcześniej ugotowanym bobem. Na wydaniu posypać siekana natką pietruszki.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Dopiero od niedawna zaczęłam używać sosu sojowego. To dla mnie odkrycie. Zamarynowane w nim mięso ma zupełnie inny smak. Bób - zawsze, wszędzie i w każdej postaci, a z boczuszkiem - cudo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję podjęcie zainteresowania wietnamskim sosem rybnym. Ma wprawdzie mocny własny aromat, który nie wszystkim odpowiada ale bez niego trudno o uzyskanie prawdziwie azjatyckiego smaku wielu potraw.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.