wtorek, 18 lipca 2017

Udko królika (lub kurczaka) duszone z warzywami korzeniowymi.

Lekkostrawne danie na letnią porę.

Składniki:
2 udka z królika (względnie 6 drobiowych)
sól
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
tłuszcz do smażenia
1 szklanka mocnego bulionu drobiowego
(względnie białego wytrawnego wina - nie może być kwaśne!)
300g łącznie - korzeniowych warzyw: marchewki, selera, pietruszki
1 mała cebulka
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka świeżo posiekanego kopru

Wykonanie:
mięso posolić na 15 minut przed smażeniem. Lekko oprószyć mąką wymieszaną z 1 płaską łyżeczką sproszkowanej czerwonej papryki. Przesmażyć z obu stron po 5 minut z każdej. Wrzucić pokrojone w grubą kostkę warzywa i rozdrobnioną cebulę. Dalej smażyć i mieszać przez 2 minuty. Zalać bulionem lub winem, przykryć i na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu dusić aż mięso zmięknie.
UWAGA. Należy koniecznie mieszać co kilka chwil ponieważ ze względu na obecność mąki mięso może zacząć przywierać do dna garnka.

Podawanie:
podawać z mizerią w śmietanie i kaszką kuskus

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś dość często jadałam mięso królika, ale od momentu, gdy moje córki zafundowały sobie króliczka Gryzia,który przez wiele lat był "członkiem naszej rodziny", przestałam jeść. Z przyjemnością zamienię na udo drobiowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię wytrwałość w kuchni :-) Życzę powodzenia z drobiem :-)

      Usuń
  2. One nie korzenne te warzywa, tylko korzeniowe. Korzenne to przyprawy, cynamon, goździki, gałka itp. Ale przepis OK.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga! Dziękuję :-)
      Już poprawiam.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.