niedziela, 16 lipca 2017

Wątróbka z królika lub z drobiu po wenecku.

Wątróbka z królika lub z drobiu po wenecku.
Po wenecku znaczy, że przed smażeniem surowiec kroi się ją w cienkie paski.


Składniki:
5 wątróbek z królika (lub 10 drobiowych)
1 średnia cebula (najlepiej biała)
1 łyżka octu typu balsamico (kto ma octu z morwy*)
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
0,5 płaskiej łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
wątróbkę po umyciu i dokładnym osuszeniu pokroić poprzecznie do długości w paski o szerokości 2 - 3mm. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z masłem. Na to wrzucić cebulę pokrojoną w cienką słomkę. Nieprzerwanie mieszając smażyć przez 5 - 6 minut aż zacznie lekko łapać kolor.
Na to wrzucić pokrojoną wątróbkę i nadal mieszając smażyć na mocnym ogniu przez 3 - 3,5 minuty.
Dodać ocet i dobrze wymieszać. Solić i doprawiać pieprzem dopiero na talerzu. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Podawanie:
podawać na początku przyjęcia jako maleńką gorącą przekąskę. Jako pozdrowienia od szefa kuchni.

Tadeusz Gwiaździński

* - ocet z morwy otrzymałem w upominku od znanej blogowiczki Klarki Mrożek. Serdeczne dzięki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...