sobota, 19 sierpnia 2017

Bajcowany względnie lekko wędzony łosoś i melon. Przepis na 4 porcje.

Potrawy doprawiane aromatycznym octem.
Z cyklu wykwintne przystawki na uroczyste przyjęcia.
Bajcowany łosoś podawany na cukrowym melonie.


Wszystkie składniki oznaczone gwiazdką udało mi się nabyć w Linzu w Austrii za pośrednictwem i z pomocą firmy: www.transgourmet.at
Wprawdzie wymagane jest posiadanie karty wstępu ale w recepcji przy wejściu można otrzymać kartę dzienną.

Składniki:
150 g bajcowanego, względnie tylko lekko wędzonego łososia
0,5 słodkiego dojrzałego melona
0,5 łyżeczki dzikiego pieprzu cytrynowego "andalima"*
0,5 łyżeczki indyjskiego zielonego pieprzu "malabar"**
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu marynowanego w soli
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
1 strączek czerwonej świeżej papryczki chili

2 łyżki octu imbirowego***


1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Wykonanie:
owoc melona pozbawić pestek i dokładnie obrać ze skóry. Dokładnie oznacza, że nie powinno się pozostawiać twardych resztek skóry. Poszatkować na plastry o jednakowej grubości 2 mm
Kolejno pociąć bardzo ostrym nożem w zapałkę. Wymieszać z octem i sosem sojowym. Pod przykryciem odstawić na 20 minut.
Papryczkę chili umyć, wytrzeć do sucha i przepołowić wzdłuż . Usunąć pestki i wewnętrzne błony. Podzielić na 4 porcje.

Przy pomocy noża grubo posiekać połowę czarnego pieprzu marynowanego w soli.
Do pokrojonego melona dodać przed chwilą posiekany marynowany czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Całość umieścić na sicie aby odcedzić wydzielający się sok.

Pieprz andalina i malabar wymieszać ze sobą i umieścić w młynku do mielenia pieprzu.

Przy pomocy metalowego krążka formować na środku talerzy porcje doprawionego melona.
Dookoła układać plastry łososia i po jednej porcji papryczki chili. Na papryczce podać po kilka ziarenek czarnego pieprzu marynowanego w soli. Na wydaniu całość doprawić prosto z młynka przygotowaną egzotyczną mieszanką pieprzową.

*   -  andalima - dziko rosnący pieprz o silnym aromacie cytrynowym; pochodzi z Tajlandii; w handlu rzadko spotykany; od biedy można zastąpić świeżo startą skórką cytrynową wymieszaną ze świeżo mielonym czarnym pieprzem

** - zielony pieprz malabar z Indii; przyprawa o delikatnym i jednocześnie znaczącym aromacie; można ewentualnie zastąpić innym suszonym zielonym pieprzem

*** - ciemny oleisty i słodko kwaśny ocet o silnym aromacie imbiru

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenia łososia z melonem. Bardzo chętnie skosztowałabym. Spróbuję przygotować. Myślę, że mogę użyć łososia wędzonego na zimno, a ocet imbirowy przygotuję sama. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ważne aby łosoś nie był wyraźnie słony. Jeżeli takiego brak to lepiej jest zastąpić go np. krewetkami. Efekt będzie lepszy :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.