sobota, 19 sierpnia 2017

Bajcowany względnie lekko wędzony łosoś i melon. Przepis na 4 porcje.

Potrawy doprawiane aromatycznym octem.
Z cyklu wykwintne przystawki na uroczyste przyjęcia.
Bajcowany łosoś podawany na cukrowym melonie.


Wszystkie składniki oznaczone gwiazdką udało mi się nabyć w Linzu w Austrii za pośrednictwem i z pomocą firmy: www.transgourmet.at
Wprawdzie wymagane jest posiadanie karty wstępu ale w recepcji przy wejściu można otrzymać kartę dzienną.

Składniki:
150 g bajcowanego, względnie tylko lekko wędzonego łososia
0,5 słodkiego dojrzałego melona
0,5 łyżeczki dzikiego pieprzu cytrynowego "andaliman"*
0,5 łyżeczki indyjskiego zielonego pieprzu "malabar"**
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu marynowanego w soli
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
1 strączek czerwonej świeżej papryczki chili

2 łyżki octu imbirowego***


1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Wykonanie:
owoc melona pozbawić pestek i dokładnie obrać ze skóry. Dokładnie oznacza, że nie powinno się pozostawiać twardych resztek skóry. Poszatkować na plastry o jednakowej grubości 2 mm
Kolejno pociąć bardzo ostrym nożem w zapałkę. Wymieszać z octem i sosem sojowym. Pod przykryciem odstawić na 20 minut.
Papryczkę chili umyć, wytrzeć do sucha i przepołowić wzdłuż . Usunąć pestki i wewnętrzne błony. Podzielić na 4 porcje.

Przy pomocy noża grubo posiekać połowę czarnego pieprzu marynowanego w soli.
Do pokrojonego melona dodać przed chwilą posiekany marynowany czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Całość umieścić na sicie aby odcedzić wydzielający się sok.

Pieprz andaliman i malabar wymieszać ze sobą i umieścić w młynku do mielenia pieprzu.

Przy pomocy metalowego krążka formować na środku talerzy porcje doprawionego melona.
Dookoła układać plastry łososia i po jednej porcji papryczki chili. Na papryczce podać po kilka ziarenek czarnego pieprzu marynowanego w soli. Na wydaniu całość doprawić prosto z młynka przygotowaną egzotyczną mieszanką pieprzową.

*   -  andaliman - dziko rosnący pieprz o silnym aromacie cytrynowym; pochodzi z Tajlandii; w handlu rzadko spotykany; od biedy można zastąpić świeżo startą skórką cytrynową wymieszaną ze świeżo mielonym czarnym pieprzem

** - zielony pieprz malabar z Indii; przyprawa o delikatnym i jednocześnie znaczącym aromacie; można ewentualnie zastąpić innym suszonym zielonym pieprzem

*** - ciemny oleisty i słodko kwaśny ocet o silnym aromacie imbiru

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenia łososia z melonem. Bardzo chętnie skosztowałabym. Spróbuję przygotować. Myślę, że mogę użyć łososia wędzonego na zimno, a ocet imbirowy przygotuję sama. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ważne aby łosoś nie był wyraźnie słony. Jeżeli takiego brak to lepiej jest zastąpić go np. krewetkami. Efekt będzie lepszy :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kopytka ze smakowo interesującym sosem.

Czas postu nie oznacza, że choć bez mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy się kulinarnie umartwiać. W niczym nie należy przesadzać. Dzisiaj z...