czwartek, 17 sierpnia 2017

Kozi Cammembert z truskawką.

Potrawy doprawiane aromatycznym octem.
Małe czekadełko na początek fajnego sierpniowego przyjęcia dla miłych gości.

Serek Sainte Maure - taki pyszny francuski kozi Cammembert.
Składniki: 
4 plastry koziego  Cammembert grubości 3 – 4 mm
(w miarę możliwości najlepiej Sainte Maure (lub innego miękkiego serka koziego względnie owczego)
0,5 łyżeczki płynnego miodu akacjowego
1 łyżka aromatycznego białego octu balsamico bianco (5 - 6%)
(najlepiej octu na miodzie z kwiatów pomarańczy* lub octu aromatyzowanego szafranem*)

Ocet na miodzie z kwiatów pomarańczy.

Octy aromatyzowane prawdziwym szafranem.

1 łyżka zielonych listków świeżego majeranku
1 słodka, duża i jędrna truskawka

Wykonanie:
plasterek sera umieścić centralnie małym talerzyku. Każdy doprawić kilkoma kroplami jakiegoś aromatycznego octu wymieszanego z płynnym miodem. Udekorować listkami majeranku, oregano i cienko ukrojonym plastrem truskawki.

Podawanie:
podawać na wstępie przyjęcia z kromeczka białej pulchnej bagietki jako pozdrowienie od "szefa kuchni" z życzeniami smacznego.

* - cudownie aromatyczne octy i inne fantastyczne przyprawy do gotowania można zamówić pod adresem: http://www.doktorenhof.de

Moja Kawiarenka
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Siadł mi ekran w laptopie.

Pan technik podejrzewa, że nie da się wykluczyć awarii procesora. Zanim do tego dojdzie raczej musi potrwać - powiedział. Jeśli naprawa się...