czwartek, 24 sierpnia 2017

Mus z zielonej pietruszki.

Idealna przystawka na letnie upały na 4 - 8 osób.

Przystawkę powinno się udekorować. Jak np. na zdjęciu pastrami gotowanych czerwonych buraków, pomidorkiem koktajlowym i roladką z szynki oraz smużką czerwonego octu balsamico.
Składniki:
3 płaty żelatyny (7 x 12 cm) względnie 1 łyżeczka granulatu
4 – 5 łyżek pokrojonych listków zielonej pietruszki
1 łyżka likieru miętowego
250 ml śmietanki kremówki 36%
maleńka szczypta cukru waniliowego
70 ml bulionu wołowego
60 g QimiQ* (trwały produkt zawierający 15% samo żelującą śmietanę)
* w Austrii do nabycia niemal w każdym większym sklepie spożywczym. Nie wymaga przechowywania w lodówce i wytrzymuje na półce w spiżarni przez 12 miesięcy!**
(zamiast tego można dać 6 dag słodkiej śmietany 18%, i zwiększyć ilość  żelatyny o 2 płaty)

szczypta soli

foremka o półokrągłym dnie, o pojemności 0,75 l
- wymiary wewnętrzne: długości. 29,5 cm x szerokości. 5,7 cm i głębokości. 5,5 cm
folia spożywcza

** - QimiQ - jest dostępny także w Polsce; patrz w wyszukiwarce Google

Wykonanie:
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aby zmiękła. Z granulatem postąpić wg instrukcji na opakowaniu. Pokrojoną pietruszkę zmiksować blenderem z QimiQ (albo ze śmietaną 18%) i z likierem miętowym na gładką masę.
Śmietanę 36% ubić na gładki krem, ze szczyptą soli i cukru waniliowego.
UWAGA! Nie ubijać na sztywno.
Wołowy bulion podgrzać i rozpuścić w nim odciśniętą żelatynę. Ostudzić i zanim masa zacznie żelować, stale mieszając, ostrożnie i stopniowo po łyżce dodawać kremowo ubitą śmietanę.
Przelać do foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Podawanie:
po wydobyciu z foremki i usunięciu folii, kroić poprzecznie bardzo ostrym nożem na plastry grubości 2 – 2,5 cm i podawać jako uzupełnienie pokrojonej w plastry zimnej wędliny. 
UWAGA! Ważne aby wędlina nie miała zapachu wędzonki!

Na pierwszym zdjęciu mus z pietruszki nieobowiązkowo urozmaicony plastrem roladki z szynki San Danielle (lub parmeńskiej) i puree z fasoli, uzupełniony plastrami marynowanych buraków.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ciekawie, choć trudno mi wyobrazić sobie smak tego musu. Natkę bardzo lubię, więc pewnie smakowałaby mi Twoja przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na gorący dzień możesz dodać pół płaskiej łyżeczki świeżo posiekanych listków mięty. Będzie jeszcze lepsze :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Warto spróbować bo smakuje równie świetnie jak wygląda :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.