sobota, 26 sierpnia 2017

Śliwki węgierki do mięsa (na gorąco)

Potrawy doprawiane aromatycznym octem.
Śliwki węgierki na gorąco do pieczonych mięs.

Najlepiej smakują na gorąco ale i po ostudzeniu są niezłe.
Składniki:
250 - 300 g jędrnych śliwek węgierek
3 łyżki brązowego rumu z Jamajki (60%)
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 strączek świeżej czerwonej papryczki chili
50 g masła
1 liść laurowy (w miarę możliwości jeszcze zielony)
kilka gałązek świeżego tymianku
garść listków świeżej szałwii
3 - 4  łyżki ciemnego sosu sojowego
2 - 3 łyżki octu imbirowego*


czarny pieprz prosto z młynka
ew. sól wg indywidualnego smaku


Wykonanie:
rozgrzać piekarnik – funkcja grill (lub grzeje tylko góra)
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na połówki. Zamarynować rumem i pod przykryciem odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać z łupin i pokroić w ćwiartki. Jeśli duża – w ósemki. Strączek chili przepołowić wzdłuż. Usunąć nasiona i wyciąć wewnętrzne błony. Pokroić na kawałki po kilka cm.
Formę do zapiekanek wysmarować masłem.
Owoce, cebulę, tymianek, listki szałwii, pokrojoną oczyszczoną paprykę i liść laurowy wymieszać ze sobą. Umieścić w przygotowanej formie.



Na wierzchu poukładać kawałki masła. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na górną półkę. W ten sposób zapiekać przez ok. 10 - 15 minut.
W czasie zapiekania śliwki bogato wypuszczą sok, który należy cierpliwie odparować.
Masa powinna skarmelizować. Jednak w żadnym wypadku nie wolno dopuścić do przypalenia się! Dlatego należy od czasu do czasu kontrolować co się dzieje w piecu.
Po upływie wskazanego czasu zmniejszyć temperaturę do 180°C i formę ze śliwkami przestawić o półkę niżej.
Gdy sok zacznie karmelizować całość skropić najpierw octem imbirowym i kolejno sosem sojowym, Dalej zapiekać jeszcze przez 15 – 20 minut.

Podawanie:
usunąć gałązki tymianku i liść laurowy. Podawać razem z szałwią jako dodatek smakowy do pieczonych mięs, a przede wszystkim do dziczyzny. Kto lubi w razie potrzeby na wydaniu może nieco posolić używając fleur de sel*. 

* - fleur de sel - szlachetna odmiana odparowanej soli o delikatnym smaku, zwana kwiatem soli

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Antrykot z jelenia na dwa sposoby.

Gdy w gronie znajomych ma się myśliwego to pod koniec sezonu łowczego dość często dostaje się w upominku różne dary lasu. Głównie dlatego, ż...