sobota, 26 sierpnia 2017

Śliwki węgierki do mięsa (na gorąco)

Potrawy doprawiane aromatycznym octem.
Śliwki węgierki na gorąco do pieczonych mięs.

Najlepiej smakują na gorąco ale i po ostudzeniu są niezłe.
Składniki:
250 - 300 g jędrnych śliwek węgierek
3 łyżki brązowego rumu z Jamajki (60%)
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 strączek świeżej czerwonej papryczki chili
50 g masła
1 liść laurowy (w miarę możliwości jeszcze zielony)
kilka gałązek świeżego tymianku
garść listków świeżej szałwii
3 - 4  łyżki ciemnego sosu sojowego
2 - 3 łyżki octu imbirowego*


czarny pieprz prosto z młynka
ew. sól wg indywidualnego smaku


Wykonanie:
rozgrzać piekarnik – funkcja grill (lub grzeje tylko góra)
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na połówki. Zamarynować rumem i pod przykryciem odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać z łupin i pokroić w ćwiartki. Jeśli duża – w ósemki. Strączek chili przepołowić wzdłuż. Usunąć nasiona i wyciąć wewnętrzne błony. Pokroić na kawałki po kilka cm.
Formę do zapiekanek wysmarować masłem.
Owoce, cebulę, tymianek, listki szałwii, pokrojoną oczyszczoną paprykę i liść laurowy wymieszać ze sobą. Umieścić w przygotowanej formie.



Na wierzchu poukładać kawałki masła. Doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na górną półkę. W ten sposób zapiekać przez ok. 10 - 15 minut.
W czasie zapiekania śliwki bogato wypuszczą sok, który należy cierpliwie odparować.
Masa powinna skarmelizować. Jednak w żadnym wypadku nie wolno dopuścić do przypalenia się! Dlatego należy od czasu do czasu kontrolować co się dzieje w piecu.
Po upływie wskazanego czasu zmniejszyć temperaturę do 180°C i formę ze śliwkami przestawić o półkę niżej.
Gdy sok zacznie karmelizować całość skropić najpierw octem imbirowym i kolejno sosem sojowym, Dalej zapiekać jeszcze przez 15 – 20 minut.

Podawanie:
usunąć gałązki tymianku i liść laurowy. Podawać razem z szałwią jako dodatek smakowy do pieczonych mięs, a przede wszystkim do dziczyzny. Kto lubi w razie potrzeby na wydaniu może nieco posolić używając fleur de sel*. 

* - fleur de sel - szlachetna odmiana odparowanej soli o delikatnym smaku, zwana kwiatem soli

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...