wtorek, 31 stycznia 2017

Kasza gryczna z pieczarkami zawijana w liście włoskiej kapusty.

Potrawa podobna do znanego standardu - czyli bezmięsnych gołąbków z kaszą lub z ryżem.
Danie na wskroś bez mięsa bo tylko z kaszą i pieczarkami.
Jednak zupełnie inne bo całościowo zapiekane w jednej formie do terriny i podawane z sosem pomidorowo - różanym. Tego jeszcze nie było. Przynajmniej w mojej kuchni.

Po raz pierwszy podałem przedwczoraj na małym przyjęciu. Danie spotkało się z życzliwym przyjęciem.
Składniki:
5 absolutnie świeżych liści kapusty włoskiej
1,5 - 2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej w mocnym warzywnym bulionie
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 surowe jajo
1 szklanka drobno pokrojonych brązowych pieczarek

Pieczarek nie myć! Oczyszczone pędzelkiem pokroić w drobną kosteczkę i natychmiast usmażyć na mieszance masła i oliwy.
2 łyżki sosu "Mushroom Vegetarian Sause" - kupionego w w sklepie z azjatycką żywnością*
czarny pieprz prosto z młynka
sól

piątek, 27 stycznia 2017

Terrina z piersi kurczaka z pistacjami.

Z cyklu rarytasy kulinarne albo dania popisowe - jak kto woli.
Terrina z piersi kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.



Składniki:
2 piersi kurczaka, bez skóry i tłuszczu
4 – 5 oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej  słoniny, najlepiej włoskiej Lardo (w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w moździerzu przyprawy: kolorowy pieprz, czarny i zielony kardamon, gałka muszkatołowa, kminek krzyżowy (cumin)
sól

Do wyłożenia formy:
plastry gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do pieczenia.

środa, 25 stycznia 2017

Skrzydełka indyka w aromatycznej galarecie.

Drobiowe mięso w aromatycznej galarecie.
Niby tak jak zawsze ale jednak nieco inaczej. Smakowo ciekawiej.

Ze względu na delikatny aromat galaretki do tego dania nie podaje się ani octu ani np. tartego chrzanu!
Składniki:
4 ugotowane indycze skrzydełka (same grubsze części wycięte od strony korpusu indyka)
510 ml intensywnego bulionu drobiowego
ugotowane warzywa z rosołu (marchew, seler, korzeń pietruszki
kawałek korzenia chrzanu ze skórą, wielkości orzecha włoskiego
kawałek cienkiej skórki pomarańczowej wielkości 2 x 5 cm
gałązki zielonej pietruszki do dekoracji
6 płatów żelatyny wielkości 7 x 12 cm, względnie 2 łyżeczki granulatu

niedziela, 22 stycznia 2017

Filet z grzbietu dorsza pieczony na poduszce z pikantnych oliwek.

Filet z grzbietu dorsza pieczony na pikantnych oliwkach, podawany z plackiem kartoflanym.
Przepis na 5 - 6 porcji.


Jako dodatek do ryby można zamiennie podać np. fasolę w pomidorach.
Składniki: 
gruby filet z grzbietu dorsza - 0,7 - 0,8 kg
1 opakowanie zielonych i czarnych oliwek marynowanych z ostrą papryką 350 - 400 g
kilkanaście sztuk słodkich pomidorków daktylowych
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka
po 1 placku kartoflanym na osobę


Marynowane z papryką pikantne oliwki wspaniale pasują do neutralnego w smaku mięsa dorsza.

wtorek, 17 stycznia 2017

Babka z bakaliami i alkoholem. Podobno pomaga na kaca?

Babka z bakaliami.
(forma do babek z kominkiem, wysokości 10 cm i Ø 20 cm)
UWAGA! Wykonanie tego deseru wymaga odpowiedniego doświadczenia w kuchni!


Smakowo można zaskoczyć najwybredniejszych gości!
Składniki:
180g miękkiego masła
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
1 cukier waniliowy (1 opakowanie 7 g)
4 żółtka
30ml Kirschwasser (wytrawnego destylatu z czereśni!)

150g cukru
1 szczypta soli
4 białka
150g przesianej mąki pszennej
80g sparzonych orzechów włoskich
80g drobno pokrojonej czekolady

1 łyżeczka roztopionego masła do wysmarowania formy
3 łyżki migdałów w płatkach

sobota, 14 stycznia 2017

Polacy nie gęsi i też swój wkład do historii kawy mają.

Polski akcent w wiedeńskiej kawie "melange"!

W 1683 roku, gdy wojska tureckie kolejny raz oblegały Wiedeń, sytuacja w której znajdowali się mieszkańcy stolicy zaczynała być mocno napięta. Brakowało wody, żywności i leków. Wtedy naszemu rodakowi, Jerzemu Kolszyckiemu*, przebranemu w turban i szarawary udało się przedostać przez wrogi kordon i wezwać chrześcijańską Europę na odsiecz.

Kolszycki niczym Rejtan, przeciwstawił się piciu kawy po turecku.
Kiedy ów, po raz drugi narażając życie, tą samą drogą powrócił do miasta z dobrą wiadomością o nadciągającej odsieczy, wiedeńczykom brakło słów, którymi mogliby wrazić podziw i wdzięczność. W uznaniu i w nagrodę za jego bohaterski kurierski czyn, postanowiono go obficie obdarować. Wyzwolone miasto było gotowe obsypać go klejnotami, i bohater mógł zażądać worków ze złotem. Kolszycki mogąc wejść w posiadanie majątku, skromnie poprosił o możliwość zabrania wskazanych przez niego worków z kawą, z porzuconych taborów tureckich.

czwartek, 12 stycznia 2017

Pasta z wędzonej makreli i kukurydzy.

Coś dla chorych na serce albo na studencką kieszeń.

Pasta do chleba z wędzonej makreli i kukurydzy.



Składniki:
100 g wędzonej makreli, bez skóry i bez ości
70 g kukurydzy konserwowej
3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula szalotka
½ małego ząbka czosnku
2 krople Tobasco
sól
czarny pieprz

Wykonanie:
filet z makreli pokroić możliwie drobno.
Kukurydzę posiekać.
Drobniusieńko pokroić szalotkę i czosnek.
Wszystko razem wymieszać z3 łyżkami oliwy. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać Tobasco i dokładnie wymieszać. Pod przykryciem wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie w razie potrzeby doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Podawanie:
gotową pastą smarować czarny razowy chleb lub grzanki z białej bułki i podawać jako przekąskę przed przystawką. Akompaniament do lampki wina albo szklaneczki piwa.
Kto lubi może na wydaniu posypać siekanym drobnym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
Masło do chleba jest w tym wypadku raczej zbyteczne bowiem makrela sama w sobie jest dość tłusta. 

Tadeusz Gwiaździński 

wtorek, 10 stycznia 2017

Puszysta baba cytrynowa o kwaskowym smaku.

Kwaskowa i autentycznie puszysta baba cytrynowa. Doskonałe urozmaicenie świątecznego stołu.



Składniki:
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny
5 białek
10 dag cukru
szczypta soli

niedziela, 8 stycznia 2017

Smażony grecki ser zawijany w plastry bekonu i podawany na gorąco!

Smażony ser Feta, zawijany w plastry bekonu.

Jeden kawałek tak usmażonego sera może posłużyć jako gorąca przystawka. Dwa lub trzy kawałki będą stanowić całe główne danie obiadowe.
Składniki:
po jednym kawałku sera feta na osobę (np. 4x5x2 cm) i
tyle bardzo cienko ukrojonego bekonu, żeby starczyło na owinięcie każdego przyciętego kawałka sera ze wszystkich stron

(bekon ma prawo być tylko lekko wędzony (!) inaczej wniesie do potrawy  za dużo soli i silnego zapachu wędzonki;
kilka listków zielonej sałaty polnej 
świeża bułka paryska lub wrocławska

piątek, 6 stycznia 2017

Śmietankowy sernik na podwójnym spodzie.

Śmietanowy sernik na podwójnym spodzie.

Z jednego ze spodów można zrezygnować, ale wówczas to już nie będzie to!
Składniki:
1 tortowy biszkopt Ø 26 cm
1 upieczony krążek z kruchego ciasta Ø 26 cm
750 g gładkiego kremowego twarożku 20% tłuszczu
200 g cukru
¼ l mleka
10 płatów żelatyny (7x 12 cm) względnie 3 solidne łyżeczki granulatu
3 opakowania cukru waniliowego (3 x 7 g)
500 ml na pół sztywno ubitej słodkiej kremówki 30 – 36% tłuszczu
100 - 150 g konfitury z żurawin
cukier puder do posypania całości

Składniki biszkopta tortowego:
5 jaj klasy „M”
150 g cukru
150 g gładkiej pszennej mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g)
nieco świeżo startej skórki cytrynowej

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Domowy bigos w/g zacnych staropolskich zasad.

Solidny bigos jako podkład pod karnawałowe toasty!

Staropolska zasada mówi, że w dobrym bigosie, proporcje mięsiwa i kapusty powinny wynosić jeden do jednego
Składniki:
1 kg świeżo poszatkowanej białej kapusty
1 – 1,5 kg kapusty kiszonej
3 – 4 łyżki tłuszczu spod pieczonej kaczki, względnie gęsi 
(w ostateczności smalcu wytopionego ze słoniny, ale to już nie będzie to samo)

2 cebule średniej wielkości
½ l mocnego rosołu wołowego
2 – 2,5 kg różnych mięs a w tym:
pieczona golonka
pieczony, względnie gotowany boczek
pieczeń wołowa
schab gotowany w jarzynach, (lub pieczony)
kiełbasa zwyczajna, względnie podwawelska
szynka konserwowa
kto ma i może – pieczona dziczyzna
2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
1 – 2 łyżki koncentratu z ostrej czerwonej papryki
(najlepiej węgierskiej przyprawy do gulaszu)
1/4 szklanki suszonych prawdziwków (i żadnych innych!) 
1/3 szklanki suszonych śliwek bez pestek
względnie  1 -2 łyżki powideł śliwkowych
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonych jagód jałowca (nie koniecznie)
czarny pieprz prosto z młynka
2 butelki czerwonego wytrawnego wina (w/g indywidualnego uznania)