piątek, 27 stycznia 2017

Terrina z piersi kurczaka z pistacjami.

Z cyklu rarytasy kulinarne albo dania popisowe - jak kto woli.
Terrina z piersi kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.



Składniki:
2 piersi kurczaka, bez skóry i tłuszczu
4 – 5 oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej  słoniny, najlepiej włoskiej Lardo (w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w moździerzu przyprawy: kolorowy pieprz, czarny i zielony kardamon, gałka muszkatołowa, kminek krzyżowy (cumin)
sól

Do wyłożenia formy:
plastry gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do pieczenia.

niedziela, 22 stycznia 2017

Filet z grzbietu dorsza pieczony na poduszce z pikantnych oliwek.

Filet z grzbietu dorsza pieczony na pikantnych oliwkach, podawany z plackiem kartoflanym.
Przepis na 5 - 6 porcji.


Jako dodatek do ryby można zamiennie podać np. fasolę w pomidorach.
Składniki: 
gruby filet z grzbietu dorsza - 0,7 - 0,8 kg
1 opakowanie zielonych i czarnych oliwek marynowanych z ostrą papryką 350 - 400 g
kilkanaście sztuk słodkich pomidorków daktylowych
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka
po 1 placku kartoflanym na osobę


Marynowane z papryką pikantne oliwki wspaniale pasują do neutralnego w smaku mięsa dorsza.

wtorek, 10 stycznia 2017

Puszysta baba cytrynowa o kwaskowym smaku.

Kwaskowa i autentycznie puszysta baba cytrynowa. Doskonałe urozmaicenie świątecznego stołu.



Składniki:
5 żółtek
10 dag cukru pudru
szczypta soli
10 dag mączki kartoflanej (względnie kukurydzianej)
5 dag gładkiej mąki pszennej
sok z 1 cytryny
otarta skórka z ½ cytryny
5 białek
10 dag cukru
szczypta soli

niedziela, 8 stycznia 2017

Smażony grecki ser zawijany w plastry bekonu i podawany na gorąco!

Smażony ser Feta, zawijany w plastry bekonu.

Jeden kawałek tak usmażonego sera może posłużyć jako gorąca przystawka. Dwa lub trzy kawałki będą stanowić całe główne danie obiadowe.
Składniki:
po jednym kawałku sera feta na osobę (np. 4x5x2 cm) i
tyle bardzo cienko ukrojonego bekonu, żeby starczyło na owinięcie każdego przyciętego kawałka sera ze wszystkich stron

(bekon ma prawo być tylko lekko wędzony (!) inaczej wniesie do potrawy  za dużo soli i silnego zapachu wędzonki;
kilka listków zielonej sałaty polnej 
świeża bułka paryska lub wrocławska

piątek, 6 stycznia 2017

Śmietankowy sernik na podwójnym spodzie.

Śmietanowy sernik na podwójnym spodzie.

Z jednego ze spodów można zrezygnować, ale wówczas to już nie będzie to!
Składniki:
1 tortowy biszkopt Ø 26 cm
1 upieczony krążek z kruchego ciasta Ø 26 cm
750 g gładkiego kremowego twarożku 20% tłuszczu
200 g cukru
¼ l mleka
10 płatów żelatyny (7x 12 cm) względnie 3 solidne łyżeczki granulatu
3 opakowania cukru waniliowego (3 x 7 g)
500 ml na pół sztywno ubitej słodkiej kremówki 30 – 36% tłuszczu
100 - 150 g konfitury z żurawin
cukier puder do posypania całości

Składniki biszkopta tortowego:
5 jaj klasy „M”
150 g cukru
150 g gładkiej pszennej mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g)
nieco świeżo startej skórki cytrynowej