poniedziałek, 19 marca 2018

Terrina z sandacza z łososiem i sosem andaluzyjskim.

Zbliża się Wielkanoc więc pomysł do przemyślenia  na świąteczny stół.


Składniki:
300 g czystego fileta z sandacza bez ości i bez skóry
150 g fileta z łososia jw.
200 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 - 36%
2 średniej wielkości ugotowane czerwone buraki
0,5 szklanki gęstego greckiego jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka przecieru pomidorowego względnie gęstego sosu pomidorowego
2 łyżki drobno posiekanych marynowanych (małych!) kaparów
0,25 ml dobrego koniaku
sól
pieprz
kto lubi na ostro, parę kropel Tobasco

Wykonanie:
odpowiedniej wielkości foremkę do terriny wyłożyć papierem do pieczenia.
Filet z łososia przyciąć na formę długich słupków o boku 1,5 - 2 cm.
Sandacza pokroić w kostkę wielkości dużej fasoli. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na dobre pół godziny. Po upływie wskazanego czasu wyjąć z folii i zmiksować na gładką masę. UWAGA! Wspomniane mocne schłodzenie jest konieczne  w celu zabezpieczenia późniejszej poprawnej konsystencji masy rybnej.


Otrzymaną masę dokładnie wymieszać z lodowato schłodzoną śmietanka kremówką. Doprawić do smaku solą i pieprzem prosto z młynka. Połową masy ciasno wypełnić przygotowaną foremkę. Docisnąć grzbietem łyżki w celu usunięcia ewentualnie pozostałych pęcherzu powietrza.
Wzdłuż całości środka umieścić słupki wycięte z łososia. Równomiernie docisnąć. Pokryć resztą zmiksowanej masy. Docisnąć i wyrównać.
Do większej formy wlać wrzącej wody na wysokość ok. 1,5 cm. Formę z terrina umieścić po środku i wstawić na środkową szynę do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 45 minut.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Najlepiej nożem z ostrzem w formie piły albo elektrycznym.  

Buraki obrać i pokroić w możliwie cienkie plastry. Centralnie układać na talerzu po kilka plastrów

Sos andaluzyjski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przecier pomidorowy i koniak. Ponownie wymieszać. Kapary dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Połączyć z całością. Doprawić wg indywidualnego smaku. Pod przykryciem wstawić do lodówki na pół godziny.
Podawać jak na zdjęciu tytułowym.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sałatka z surowych prawdziwków.

W alpejskich lasach już od maja są prawdziwki. Materiał na temat sałatki z majowych prawdziwków publikuję dopiero teraz aby nie drażnić czyt...