poniedziałek, 19 marca 2018

Terrina z sandacza z łososiem i sosem andaluzyjskim.

Zbliża się Wielkanoc więc pomysł do przemyślenia  na świąteczny stół.


Składniki:
300 g czystego fileta z sandacza bez ości i bez skóry
150 g fileta z łososia jw.
200 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 - 36%
2 średniej wielkości ugotowane czerwone buraki
0,5 szklanki gęstego greckiego jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka przecieru pomidorowego względnie gęstego sosu pomidorowego
2 łyżki drobno posiekanych marynowanych (małych!) kaparów
0,25 ml dobrego koniaku
sól
pieprz
kto lubi na ostro, parę kropel Tobasco

Wykonanie:
odpowiedniej wielkości foremkę do terriny wyłożyć papierem do pieczenia.
Filet z łososia przyciąć na formę długich słupków o boku 1,5 - 2 cm.
Sandacza pokroić w kostkę wielkości dużej fasoli. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na dobre pół godziny. Po upływie wskazanego czasu wyjąć z folii i zmiksować na gładką masę. UWAGA! Wspomniane mocne schłodzenie jest konieczne  w celu zabezpieczenia późniejszej poprawnej konsystencji masy rybnej.


Otrzymaną masę dokładnie wymieszać z lodowato schłodzoną śmietanka kremówką. Doprawić do smaku solą i pieprzem prosto z młynka. Połową masy ciasno wypełnić przygotowaną foremkę. Docisnąć grzbietem łyżki w celu usunięcia ewentualnie pozostałych pęcherzu powietrza.
Wzdłuż całości środka umieścić słupki wycięte z łososia. Równomiernie docisnąć. Pokryć resztą zmiksowanej masy. Docisnąć i wyrównać.
Do większej formy wlać wrzącej wody na wysokość ok. 1,5 cm. Formę z terrina umieścić po środku i wstawić na środkową szynę do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 45 minut.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Najlepiej nożem z ostrzem w formie piły albo elektrycznym.  

Buraki obrać i pokroić w możliwie cienkie plastry. Centralnie układać na talerzu po kilka plastrów

Sos andaluzyjski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przecier pomidorowy i koniak. Ponownie wymieszać. Kapary dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Połączyć z całością. Doprawić wg indywidualnego smaku. Pod przykryciem wstawić do lodówki na pół godziny.
Podawać jak na zdjęciu tytułowym.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...