wtorek, 27 marca 2018

Wiosenna wątróbka z wielkanocnego królika.

Na Wielkanoc będzie królik. Coś trzeba było zrobić z podrobami więc zacząłem od wątróbki.

Przepis z myślą o dbających o linię.
Składniki:
1 absolutnie świeża wątróbka z królika (z powodzeniem można zastąpić drobiową)
1 łyżka mąki pszennej
1 cebulka szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kilka strączków zielonego groszku
1 gałązka młodej zielonej cebulki
0,5 szklanki bulionu warzywnego względnie drobiowego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
warzywa (bez cebuli) oczyścić i jak na zdjęciu pokroić w cienką słomkę. Strączki groszku po skosie. Krótko przesmażyć na oliwce ze słonecznika. Po chwili podlać połową ilości bulionu i bez przykrycia dusić przez kilka minut. UWAGA! Obróbka termiczna nie powinna trwać za długo aby nitki warzyw pozostały jędrne. Na koniec doprawić solą, czarnym pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby uzupełnić pozostałym bulionem. Warzywa mają być dobrze wilgotne ale nie pływać w rosole.
Wątróbkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha. Obtoczyć w mące i strząsnąć jej nadmiar. Krótko smażyć na maśle z dodatkiem oliwki po 2,5 - 3 minuty z obu stron. Solić dopiero na talerzu. Na wydaniu posypać drobno pokrojoną zielona młodą cebulką.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...