wtorek, 27 marca 2018

Wiosenna wątróbka z wielkanocnego królika.

Na Wielkanoc będzie królik. Coś trzeba było zrobić z podrobami więc zacząłem od wątróbki.

Przepis z myślą o dbających o linię.
Składniki:
1 absolutnie świeża wątróbka z królika (z powodzeniem można zastąpić drobiową)
1 łyżka mąki pszennej
1 cebulka szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kilka strączków zielonego groszku
1 gałązka młodej zielonej cebulki
0,5 szklanki bulionu warzywnego względnie drobiowego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
warzywa (bez cebuli) oczyścić i jak na zdjęciu pokroić w cienką słomkę. Strączki groszku po skosie. Krótko przesmażyć na oliwce ze słonecznika. Po chwili podlać połową ilości bulionu i bez przykrycia dusić przez kilka minut. UWAGA! Obróbka termiczna nie powinna trwać za długo aby nitki warzyw pozostały jędrne. Na koniec doprawić solą, czarnym pieprzem prosto z młynka i w razie potrzeby uzupełnić pozostałym bulionem. Warzywa mają być dobrze wilgotne ale nie pływać w rosole.
Wątróbkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha. Obtoczyć w mące i strząsnąć jej nadmiar. Krótko smażyć na maśle z dodatkiem oliwki po 2,5 - 3 minuty z obu stron. Solić dopiero na talerzu. Na wydaniu posypać drobno pokrojoną zielona młodą cebulką.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tagliatelle z prawdziwkami lub brązowymi pieczarkami.

Mamy autentyczny wysyp grzybów. Nie tylko w lasach co i na bazarach. Podróżujący samochodami mogą nabyć od ręki od handlujących na poboczac...