tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post1257738590319630578..comments2024-03-25T18:49:25.008+01:00Comments on Moja Kawiarenka - Alpenstrudel. <br>Gazeta wytrawnego smakosza!: Szwajcarski placek kartoflany z żótym seremMoja Kawiarenkahttp://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-2284566940047921922021-02-10T17:14:51.059+01:002021-02-10T17:14:51.059+01:00Ten myk z kroplą wody to dla mnie coś nowego. Dobr...Ten myk z kroplą wody to dla mnie coś nowego. Dobrze wiedzieć o takiej metodzie.<br /><br />Placek usmażyłam, faktycznie, trzeba cierpliwie czekać, aż się przyrumieni. Smaczny bardzo!ub.ghttps://www.blogger.com/profile/16654284018991521360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-38595718902665644472021-02-07T09:53:10.958+01:002021-02-07T09:53:10.958+01:00Rodzajów patelni faktycznie jest mnogość. W pędzie...Rodzajów patelni faktycznie jest mnogość. W pędzie zapomniałem dodać, że te o wysokich brzegach służą także do smażenia w głębokim tłuszczu. Metalowe sprawdzają się dobrze przy smażeniu steków i obsmażaniu większych kawałków mięsa. Właściwą temperaturę sprawdza się spuszczając na środek kroplę zimnej wody.<br />Jeżeli owa kropla zamieni się w "tańczącą "kulkę, to będzie oznaczać, że stopień rozgrzania osiągnął właściwy poziom.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-25223206347386561082021-02-06T12:42:30.561+01:002021-02-06T12:42:30.561+01:00Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź.
Ja...Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. <br />Ja z tych, co to wszystko na jednej żeliwnej patelni smażą, ku oburzeniu mojej przyjaciółki, która ma tuziny patelni, więc zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko ze mną w porządku.ub.ghttps://www.blogger.com/profile/16654284018991521360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-85427337897514924642021-02-06T11:16:49.598+01:002021-02-06T11:16:49.598+01:00Zasadniczo każdy kucharz amator ma swoją ulubioną ...Zasadniczo każdy kucharz amator ma swoją ulubioną patelnię, na której zawsze wszystko mu się udaje. Uwagę do rodzaju stosowanej patelni przykładają zawodowcy.<br /><br />A więc patelnie różnią się od siebie: <br />- materiałem - (żeliwne, żelazne, stalowe, miedziane)<br />- rodzajem powłoki (teflon lub tzw. białkowanie, lub natyralne)<br />- rozmiarami i kształtem.<br /><br />W zależności od materiału przeznaczonego do smażenia stosuje się patelnie albo powoli się rozgrzewające i długo zatrzymujące ciepło. To są żeliwne, żelazne i stalowe. Albo szybko się rozgrzewające o wspaniałym przewodzeniu ciepła - miedziane. <br />Te stosuje się do materiałów o delikatnej strukturze.<br /><br />Co do powłoki to w zastępstwie tłuszczu teflon spełnia rolę zapobiegającą przywieraniu materiału do dna patelni. Przy odrobinie doświadczenia i odpowiednim poziomie rozgrzania patelni ten sam efekt można uzyskać stosując patelnie bez żadnej powłoki. Warunek - musi być absolutnie czysta!<br /><br />Co do kształtu to patelnie głębokie służą do np. duszenia mięs.<br />Tzw. naleśnikowe mają wyraźnie niskie brzegi aby łatwiej było zsuwać usmażone na talerz.<br /><br />Pozdrawiam Tadeusz<br /><br />Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-7814066728710021992021-02-06T10:54:50.220+01:002021-02-06T10:54:50.220+01:00Tak! Plastry sera należy położyć na samym początku...Tak! Plastry sera należy położyć na samym początku smażenia i dopiero kiedy zaczną "topnieć" przykryć drugą warstwą ziemniaków.<br />Mój błąd w opisie. Zaraz to poprawię.<br />A potrawa faktycznie jest przewidziana na zimę.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-74524783932828532742021-02-05T16:27:33.356+01:002021-02-05T16:27:33.356+01:00A czy można poprosić wpis o różnych patelniach, ic...A czy można poprosić wpis o różnych patelniach, ich rodzajach i przeznaczeniu? Czy faktycznie warto mieć oddzielną patelnię do naleśników, oddzielną do jajek sadzonych etc?ub.ghttps://www.blogger.com/profile/16654284018991521360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-85545349416303414092021-02-05T16:23:59.374+01:002021-02-05T16:23:59.374+01:00Milion kalorii, ale jutro usmażę. Będzie w sam raz...Milion kalorii, ale jutro usmażę. Będzie w sam raz na zapowiadane -21 stopni C<br />Czy te dwa plastry sera dać od razu na surowe ziemniaki?ub.ghttps://www.blogger.com/profile/16654284018991521360noreply@blogger.com