tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post7514842991943053522..comments2024-03-25T18:49:25.008+01:00Comments on Moja Kawiarenka - Alpenstrudel. <br>Gazeta wytrawnego smakosza!: Pumpernikiel - zagospodarowanie resztek.Moja Kawiarenkahttp://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-18991589898141087152018-08-30T09:18:21.615+02:002018-08-30T09:18:21.615+02:00Przed kilkoma laty w jakimś czasopiśmie dla pań na...Przed kilkoma laty w jakimś czasopiśmie dla pań natknąłem się na recepturę na tiramisu z pumperniklem i ciemnym piwem. Teraz żałuję, że nie zrobiłem kopii. Może kiedyś odważę się zaimprowizować?Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-80596950264347551632018-08-29T19:23:19.942+02:002018-08-29T19:23:19.942+02:00Zawsze wydawało mi się, że pumpernikiel to pieczyw...Zawsze wydawało mi się, że pumpernikiel to pieczywo naszpikowane chemią, stąd długi termin ważności. Nie powiem, że nie jem, bo praktycznie zawsze mam go w szafce. Dodaję do sałatek albo przygotowuję malutkie kanapeczki z tatarem z łososia:)Dorotahttps://www.blogger.com/profile/11164427540788337077noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-14036586608048819692018-08-28T14:18:30.882+02:002018-08-28T14:18:30.882+02:00To jest pieczywo zalecone mi przez lekarza. Jadam ...To jest pieczywo zalecone mi przez lekarza. Jadam rzadko bo mi z trudem przechodzi przez gardło. Stąd często poszukuję metod na oszukanie własnego podniebienia.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-25983180737852601252018-08-28T10:36:48.143+02:002018-08-28T10:36:48.143+02:00Bardzo lubię pumpernikiel i czasem podjadam,a choć...Bardzo lubię pumpernikiel i czasem podjadam,a choć to nie jest bezglutenowe pieczywo to po nim nie cierpię. Może dlatego, że jest on tak strasznie długo wypiekany? Może tak długie działanie temperatury zmienia nieco strukturę glutenu? <br />Kiedyś oglądałam program nt."chemii kuchennej" i dowiedziałam się z niego, że np. ugotowane do miękkości kartofle w temp. zaledwie 60 stopni mają zupełnie inne właściwości niż te gotowane w temp. 100 stopni, jak również dowodzili, że ugotowane i następnie ostudzone kartofle też mają inne właściwości niż te jadane przy obiedzie - nie tuczą, nawet w obecności tłuszczy.<br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.com