tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post7849734674927356777..comments2024-03-25T18:49:25.008+01:00Comments on Moja Kawiarenka - Alpenstrudel. <br>Gazeta wytrawnego smakosza!: Słynne Carpaccio z Harry's Baru. Przepis w absolutnie oryginalnym wydaniu!Moja Kawiarenkahttp://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-14536709262749182712015-07-03T14:27:20.820+02:002015-07-03T14:27:20.820+02:00Metoda krótkiego mrożenia mięsa tuż przed krojenie...Metoda krótkiego mrożenia mięsa tuż przed krojeniem, jest bardzo powszechna. Wtajemniczeni w sztuce smaku wolą jednak tego unikać.<br />Kwestia indywidualnej decyzji :-)Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-82706109462553047432015-07-03T11:56:30.488+02:002015-07-03T11:56:30.488+02:00Jeśli trzeba pokroić mięso na bardzo cienkie plast...Jeśli trzeba pokroić mięso na bardzo cienkie plastry, należy je wcześniej dość porządnie schłodzić w zamrażarce i użyć noża ceramicznego.<br />A jeśli chodzi o kryształki soli - nazywam to przełamywaniem smaku. To takie cudowne kontrasty, krótko mówiąc - niebo w gębie. Moja Żona piecze wspaniały króliczy pasztet z borówkami, żurawiną i innymi słodkimi (i nie tylko) dodatkami. Pasztet jest pikantny, ale spotkanie z kuleczką słodkości unoszącą się wśród wyrazistych smaków jest zaprawdę przemiłym doznaniem. Jest słodką niespodzianką.<br />Pozdrawiam. :-)Wundermachernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-52477257467354163062012-12-31T13:12:16.344+01:002012-12-31T13:12:16.344+01:00Właśnie takiego przepisu szukałem, dokładnego wedł...Właśnie takiego przepisu szukałem, dokładnego według pierwowzoru. Super!!Potrawy z ziemniakówhttp://ziemniaczek.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-16208390693514057812010-09-18T08:05:45.345+02:002010-09-18T08:05:45.345+02:00W polskiej TV, do gotowania przed kamerą bierze si...W polskiej TV, do gotowania przed kamerą bierze się te osoby, które pasują sponsorowi. W innych krajach jest podobnie. <br />Pierwszym podstawowym kryterium, jest umiejetność słownego przywiązania uwagi widza. Reszta jest absolutnie nie ważna. Nie musisz umieć gotować! Mówić ciekawie i bez przerwy - oto potrzebna dewiza.<br />Programów o prawdziwym gotowaniu, nie ma i chyba nigdy nie będzie. Choć słynni kucharze czasami pozawalają się filmować zza ramienia, to dzieje się to rzadko i w TV ukazuje się jedynie jako migawka. <br />Żaden szanujący się kucharz nie zgodzi się na to, aby dać zrobić z siebie pajaca, zakładając do gotowania np. kombinezon nurka, czy przebierając się w inne wymyślne stroje. <br />W polskiej TV musisz gotować na rozkaz, i nawet pleść bzdury jeśli scenariusz tego wymaga.<br /><br />Tu na moim blogu, nikt mi nie może niczego nakazać. Tylko czasami małżonka każe mi zrobic przerwę i zwinąć laptopa, wtedy kiedy akurat coś ciekawego piszę.<br />Ale to jest jedyna ingerencja na jaką pozwalam.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-48743173101474597312010-09-17T21:19:23.834+02:002010-09-17T21:19:23.834+02:00Przykro się czyta takie słowa.... Szkoda, naprawdę...Przykro się czyta takie słowa.... Szkoda, naprawdę wielka szkoda, że promuje się u nas często gwiazdeczki z castingu, które tak naprawdę o gotowaniu mają skromne pojęcie. Ale cóż - takie czasy - dziś Julia Child zapewne nie zrobiłaby kariery.<br />A Ty pisz swego bloga jak najdłużej - masz tu spore audytorium, które chłonie wiedzę jak gąbka :-) Miłego wieczoru!Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-69771204465371887402010-09-17T15:58:36.096+02:002010-09-17T15:58:36.096+02:00Kubo. Dziękuję za miłe słowa.
Treści tu publikowan...Kubo. Dziękuję za miłe słowa.<br />Treści tu publikowane, to blisko 45 lat osobistego stania za płytą :-) A więc nieco się nazbierało.<br />Jako, że w Polsce nie mogę znaleźć na to wydawcy, postanowiłem stworzyś tego bloga :-)<br />aby coś po mnie zostało.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-45489669867305529532010-09-17T14:40:24.012+02:002010-09-17T14:40:24.012+02:00Tadeuszu, bardzo lubię do Ciebie zaglądać, szczegó...Tadeuszu, bardzo lubię do Ciebie zaglądać, szczególnie ze względu na szacunek jakim darzysz jedzenie. Twoje uwagi o użyciu odpowiedniej soli czy o prawidłowym dociskaniu mięsa uświadamiają mi jak wiele jeszcze muszę się w życiu nauczyć. Ale nie wpędzają w kompleksy i zniechęcają, a wręcz przeciwnie - zwiększają głód wiedzy.<br />Pozdrawiam!Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-13849764653355374182010-09-17T08:45:20.885+02:002010-09-17T08:45:20.885+02:00Karolino! :-)
To, że Ciebie nie było, to "już...Karolino! :-)<br />To, że Ciebie nie było, to "już było" :-)<br />Ważne, że jesteś :-)Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-50142812299868732592010-09-16T21:22:24.823+02:002010-09-16T21:22:24.823+02:00Oj, całe wieki u mnie nie było. Nie jadłam dotychc...Oj, całe wieki u mnie nie było. Nie jadłam dotychczas z takim sosem, może watro spróbować następnym razem? Pozdrawiam. :)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/14296804290201987120noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-78499717199648935072010-09-16T17:40:55.413+02:002010-09-16T17:40:55.413+02:00Bowiem malarz nazwiskiem Carpaccio malował na żywo...Bowiem malarz nazwiskiem Carpaccio malował na żywo czerwono, co gęsto przeplatał bielą. Potrawa stworzona w Harry's Barze, obok zadowolenia szacownej stałej klientki, miała być również hołdem w stronę akurat obecnej w Wenecji wystawie jego obrazów. Stąd czerwień - dawało mięso, a biel - majonez.Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-42618523630285849782010-09-16T10:12:26.517+02:002010-09-16T10:12:26.517+02:00Nie wiedziałem, że oryginalny przepis zawiera majo...Nie wiedziałem, że oryginalny przepis zawiera majonez...Ojciec Dyrektorhttps://www.blogger.com/profile/17813424196789331175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-26641180783667786562010-09-14T08:29:37.946+02:002010-09-14T08:29:37.946+02:00Przepis jest przetłumaczony książki napisanej prze...Przepis jest przetłumaczony książki napisanej przez syna samego Giuseppe.<br />Ku dodatkowej informacji. Syn Arrigo, otrzymał tak na imię, bowiem Arrigo po włosku znaczy Harry!<br />Jeszcze jeden ukłon signiore Cipriani w stronę jego dobroczyńcy :-)Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7700201719860265341.post-14164023581375526882010-09-13T23:31:11.807+02:002010-09-13T23:31:11.807+02:00Znam ten przepis - z Harry's Bar - oczywiście ...Znam ten przepis - z Harry's Bar - oczywiście - z rukwią wodną, która "uchodzi" za antyrakową. A wiadomo dla kogo było owo danie przygotowane w swym pierwowzorze, więc może i taka wersja jest prawdziwa. Jedna z wersji...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.com