Zdrowa witaminowa wersja dodatku do drugiego dania. Zamiast tradycyjnego makaronu z mąki i wody, w zastępstwie wstążki selera.
![]() |
Na zdjęciu jako dodatek do sandacza z pieczarkami |
Składniki:
1 nie za duża bulwa selera
1 marchew (jeśli jest w nadmiarze tak jak było u mnie)
100 ml śmietany słodkiej "osiemnastki"
sól
biały pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka do posypania na wydaniu
Wykonanie:
1.) Seler wyszczotkować i obrać ze skóry. Poszatkować na paski przypominające makaron tagliatelle.
Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć poszatkowany seler. Często mieszać. Po 5 minutach dodać paski selera. Zmniejszyć ogień i dusić przez 5 - 10 minut aż zmiękną. Na koniec doprawić solą i białym pieprzem.
![]() |
Odpowiednio przycięty seler poszatkować na kształt tagliatelle |
![]() |
Ponieważ została mi jedna marchewka i samej byłoby jej nudno w spiżarni wykorzystałem ją jako kolorowy "makaron" |
2.) Podawanie: podawać zamiast makaronu lub ziemniaków.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.