piątek, 13 marca 2020

Stroganoff z owoców morza a dokładnie z sepii*

Sepia* (po polsku - mątwa) to jest bezkręgowy morski drapieżnik wyposażony w dziesięć ramion, którymi chwyta i obezwładnia swoje ofiary. W Polsce niestety rzadko gości na domowych stołach.

Składniki:
1 sepia 0,8 - 1,0 kg
Sepia na ladzie sklepu rybnego. Widok od strony grzbietowej części korpusu.
Tusza tej samej sepii sfotografowana od środka, po usunięciu części brzusznej.
0,7 szklanki pokrojonych w paski suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, zamarynowanych octem pomidorowym

Spory pęczek zielonej pietruszki o w miarę dużych listkach.
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Ociąć "głowę" mątwy razem z mackami

Usunąć błony i wnętrzności i wyrzucić.

Usunąć czarny trójkątny kształt widoczny w centrum. Wyglądem przypomina dziób papugi i służy zwierzęciu do rozdrabniania pokarmu.
2.) Mięśniówkę oczyszczonego korpusu oraz macki pokroić w słupki tak jak polędwicę wołową na strogonowa.

Kroić w słupki możliwie jednakowej wielkości aby później podczas obróbki termicznej stały się miękkie w tym samym czasie.
3.) Razem z pokrojonymi i osączonymi pomidorami NA KRÓTKO rzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego (stopień 4 - 5, gaz lub prąd)

Często mieszając smażyć nie dłużej niż 3 - 4 minuty. Pod koniec posolić i dokładnie wymieszać. UWAGA! Przedłużenie czasu smażenia o choćby minutę spowoduje stwardnienie słupków mięsa! Dlatego dokładnie po upływie ok. 3 minut należy zacząć sprawdzić czy kawałki są miękkie!
Gdy mięso okaże się miękkie natychmiast dodać świeżo i grubo pokrojoną zieloną pietruszkę wymieszaną z łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać i natychmiast podawać.
Wino proponowane do tej potrawy.
Z najlepszymi życzeniami kulinarnego powodzenia

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...