piątek, 13 marca 2020

Stroganoff z owoców morza a dokładnie z sepii*

Sepia* (po polsku - mątwa) to jest bezkręgowy morski drapieżnik wyposażony w dziesięć ramion, którymi chwyta i obezwładnia swoje ofiary. W Polsce niestety rzadko gości na domowych stołach.

Składniki:
1 sepia 0,8 - 1,0 kg
Sepia na ladzie sklepu rybnego. Widok od strony grzbietowej części korpusu.
Tusza tej samej sepii sfotografowana od środka, po usunięciu części brzusznej.
0,7 szklanki pokrojonych w paski suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, zamarynowanych octem pomidorowym

Spory pęczek zielonej pietruszki o w miarę dużych listkach.
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Ociąć "głowę" mątwy razem z mackami

Usunąć błony i wnętrzności i wyrzucić.

Usunąć czarny trójkątny kształt widoczny w centrum. Wyglądem przypomina dziób papugi i służy zwierzęciu do rozdrabniania pokarmu.
2.) Mięśniówkę oczyszczonego korpusu oraz macki pokroić w słupki tak jak polędwicę wołową na strogonowa.

Kroić w słupki możliwie jednakowej wielkości aby później podczas obróbki termicznej stały się miękkie w tym samym czasie.
3.) Razem z pokrojonymi i osączonymi pomidorami NA KRÓTKO rzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego (stopień 4 - 5, gaz lub prąd)

Często mieszając smażyć nie dłużej niż 3 - 4 minuty. Pod koniec posolić i dokładnie wymieszać. UWAGA! Przedłużenie czasu smażenia o choćby minutę spowoduje stwardnienie słupków mięsa! Dlatego dokładnie po upływie ok. 3 minut należy zacząć sprawdzić czy kawałki są miękkie!
Gdy mięso okaże się miękkie natychmiast dodać świeżo i grubo pokrojoną zieloną pietruszkę wymieszaną z łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać i natychmiast podawać.
Wino proponowane do tej potrawy.
Z najlepszymi życzeniami kulinarnego powodzenia

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...