czwartek, 25 kwietnia 2024

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowego. Jest doskonałą przystawką na dni, w których brak pomysłów a trzeba coś podać. Cała siła leży w umiejętnej dekoracji talerza (półmiska). 
Najważniejszym nośnikiem dobrego smaku są pomidory. Muszą być wyraźnie bardziej słodkie niż kwaśne.

Oryginalna caprese. Pyszności bo z serem bufala mozzarella z mleka bawolego, które zawiera ponad osiem procent tłuszczu, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku

Podstawowe składniki:
bufala mozzarella z mleka bawolego
względnie mozzarella z mleka krowiego (łatwiej dostępna na rynku)
dojrzałe słodkie pomidory
oliwa z oliwek możliwie najlepszego gatunku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pomidory i mozzarellę pokroić na kawałki i formę wg własnego  uznania. Naprzemiennie układać na półmisku. Doprawić solą i absolutnie świeżo zmielonym pieprzem. Szczodrze skropić możliwie najlepszą oliwą z oliwek. Pokryć listkami świeżej bazylii.

Coś dla podniebienia i równolegle dla oka. Mozzarella z krowiego mleka w postaci małych kulek. Urozmaicona pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami

Wszelkie inne indywidualne kreacje są absolutnie dozwolone.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...