środa, 29 marca 2017

Zupa gulaszowa na żeberkach.

Dość chuda i w sumie łagodna wiosenna sycąca zupa gulaszowa.

Interesujący mariaż kuchni węgierskiej ze śródziemnomorską.
Składniki:
350 - 400g chudych żeberek z młodego koźlęcia (zamiennie można zastosować żeberka jagnięce lub nawet z prosięcia)

Na zdjęciu chude żeberka  młodego koźlęcia.
1 duża cebula
4 łyżki zwykłego oleju rzepakowego (UWAGA! Tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia!)
1 łyżka kminku
1 duży ząbek czosnku
1,5 litra intensywnego rosołu (na wypadek zastosowania żeberek z koźlęcia -  drobiowego!)
250g małych obranych ziemniaków
2 czubate łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki (kto lubi - nawet 3!)
1 łyżka ziół prowansalskich 
nie całe pół szklanki keczupu (kto lubi może zastosować pikantną wersję)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
wyjęte wcześniej z lodówki i umyte żeberka wytrzeć do sucha i skąpo posolić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i razem z kminkiem zeszklić na oleju rzepakowym*. Wtedy na cebulę wrzucić żeberka i mieszając od czasu do czasu smażyć przez ok. 15 minut. Z odmierzonego rosołu odlać 0,7 szklanki.
Podsmażone żeberka zalać rosołem, przykryć i na maleńkim ogniu gotować przez ok. 1 godzinę. W każdym razie tak długo aż mięso samo będzie odchodzić od kości. Odstawić z ognia.
Żeberka wyjąć z garnka i odstawić na bok aby ostygły. Z mięsa wyluzować kości. Mięso pokroić w grubą kostkę. Kości wyrzucić.
Zupę posolić do smaku. Wrzucić obrane ziemniaki i powoli gotować aż zmiękną (ok. 20 minut). Ponownie odstawić z ognia.
Odlane 0,7 szklanki rosołu wymieszać z papryką i wlać do zupy. Dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w plasterki i keczup. Dobrze wymieszać i powrotnie postawić na ogniu.

Gdy zupa się zagotuje natychmiast podawać w głębokich miseczkach.
Odgrzana następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

* - olej rzepakowy - amatorzy prawdziwie domowych wrażeń smakowych mogą olej zastąpić sporą łyżką smalcu wieprzowego. Wtedy będzie bardziej po węgiersku.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Syrop klonowy. Doskonałe zastępstwo w miejsce miodu lub cukru

Syrop klonowy jest często stosowany w zastępstwie miodu albo cukru.* Jego sława poszła w świat razem z naleśnikami podawanymi w USA na śniad...