piątek, 7 kwietnia 2017

Tort orzechowy. Odnowiony i poprawiony przepis z dawnego TV programu DK.

Na prośbę czytelniczek.

TORT ORZECHOWY  (poprawiony i zmodyfikowany przepis z dawnego TV programu DK) tortownica o średnicy 28cm

  
Składniki biszkopta:
300g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki
½ szklanki tartej bułki, albo jeszcze lepiej (!) tartego biszkopta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(przepis tego wymaga ale moim zdaniem proszek do pieczenia jest zbyteczny!)

10 jaj
10 łyżek cukru
1 opakowania cukru waniliowego (7g)
dobra szczypta soli

Wykonanie biszkopta:
1.) Jaja przeznaczone do wykonania biszkopta wyjąć na noc z lodówki.
2.) Mielone orzechy, tartą bułkę (względnie tarty biszkopt) i mąkę przesiać przez sito.*
     Dokładnie ze sobą wymieszać.
3.) Dno i pierścień tortownicy (Ø 28cm) wyłożyć od wewnątrz przyciętym na format papierem
     do pieczenia. Piekarnik nastawić aby się rozgrzewał do temperatury 180°C.
     Grzeje góra + dół
4.) Jaja wbić do dużej głębokiej miski i dodać szczyptę soli. Ubijając mikserem na szybkich
     obrotach dodawać cukier po 2 - 3 łyżki + cukier waniliowy.
     WAŻNE! Ubijać należy tak długo (10 - 12 minut!) aż masa powiększy swoją objętość blisko
     sześciokrotnie i nabierze konsystencji gęstego gładkiego kremu a na powierzchni przestaną
     się pojawiać pęcherzyki powietrza.
5.) Jeżeli ktoś uzna za słuszne dopiero w tym momencie do masy z orzechów i mąki może dodać
      proszek do pieczenia. Należy go szybko i dokładnie wymieszać.
      Dalej do ubitego kremu dodawać suchą masę po kilka łyżek. Energicznie mieszać drewnianą
      łyżką! Na koniec dokładnie sprawdzić czy w masie jajecznej nie pozostały grudki mielonych
      orzechów i mąki.
      Gotowe surowe ciasto niezwłocznie wlać do tortownicy i kartą do ciasta wyrównać
      powierzchnię. Wstawić do odpowiednio wcześniej rozgrzanego piekarnika na dolną
      półkę  piec w 180 stopniach przez ok. 40 min. Gotowość sprawdzić suchym drewnianym
      patyczkiem. Studzić w formie.

*  -  mielone orzechy i tartą bułkę należy przesiać przez sito bowiem skoro oba te składniki maja zastąpić mąkę, powinny być równo miałkie!

Składniki kremu orzechowego:
400g mielonych orzechów włoskich
400ml mleka
400g masła
300g cukru
50ml spirytusu albo jeśli ktoś ma - najlepiej 50 ml brązowego rumu 80%

6.) Mleko zagotować z cukrem i mieszając odczekać aż część odparuje i zacznie gęstnieć.
     Dodać orzechy i szybko i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
7.) Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodając połączyć z masą orzechową.
      Na koniec uperfumować spirytusem albo jeszcze lepiej mocnym rumem.
 8.) Biszkopt przekroić na trzy krążki i przekładać kremem, pozostawiwszy nieco do
      posmarowania tortu z zewnątrz.

Dobrze jest nawilżyć przecięte krążki biszkopta rumem 38 - 40% wymieszanym pół na pół
z przegotowaną mocno posłodzoną wodą.**
Jeżeli tort jest przeznaczony dla dzieci należy unikać alkoholu.

Na każdy krążek biszkopta trzeba przygotować po nieco więcej niż pół szklanki takiego płynu.
Wtedy tort nie będzie suchy.

**  - do tego celu w cukiernictwie stosuje się wodny roztwór cukru w proporcji 1 x 1.
        Na każde 100ml przegotowanej ciepłej wody daje się 100g cukru, który należy rozpuścić.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.