piątek, 5 kwietnia 2019

Cielęcina na niedzielę.

Na szczęście w wielu domach nadal jeszcze obowiązuje niedzielny obiad, podczas którego podaje się starannie wykonane dania.
Dziś cielęcina z dość oryginalnym uzupełnieniem w postaci marchewki duszonej z musztardą figową. Brzmi zaskakująco ale ręczę, że smakuje interesująco.

Sos powstaje ze zmiksowania warzyw, na których leżąc dusiło się mięso. Pokrojone w słupki warzywa z lewej strony talerza są doprawione musztardą figową.
Składniki: mięso i sos
1,3 kg cielęciny jak na sznycle
250 g rozmaitych warzyw korzennych pokrojonych w kostkę, jak na zdjęciu poniżej
1 średnia cebula
1 - 2 ząbki czosnku (wg indywidualnego uznania)
1 - 2 szklanki bulionu wołowego (wg zapotrzebowania)
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
sól
czarny pieprz świeżo zmielony

Składniki: warzywa z musztardą figową
po 0,5 szklanki pokrojonych w słupki:
czerwonej marchewki
żółtej marchewki (kto nie ma daje jeszcze jedne 0,5 szklanki czerwonej)
selera naciowego (koniecznie naciowego a nie korzennego bo to daje zupełnie inny smak)
1 spora łyżeczka musztardy figowej
0,25 szklanki białego wytrawnego wina (absolutnie wino nie może być kwaśne albo zepsute)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie: mięso i sos
na 2 godziny przed przyrządzanie wyjąć mięso z lodówki. Wytrzeć do sucha i pod przykryciem trzymać w temperaturze pokojowej.
Pokrojone warzywa, cebulę i czosnek przesmażyć (ale nie rumienić) na głębokiej patelni. Często mieszać. W tym czasie kiedy warzywa się smażą mięso solidnie natrzeć solą.
Przesmażone warzywa przełożyć do podgrzanego dużego płaskiego rondla o grubym dnie. Trzymać w cieple. Na tej samej patelni na dość ostrym ogniu ze wszystkich stron przesmażyć mięso.
Kolejno przełożyć do rondla. Patelnię spłukać 1 szklanką bulionu i tm zalać potrawę w rondlu. Przykryć i na maleńkim ogniu powoli dusić aż do miękkości.
W zależności od jakości surowca ok. 1 - 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać odparowany sos pozostałym bulionem.
Na koniec mięso wyjąć i zmiksować powstały sos.

Wcześniej podsmażone warzywa wnoszą lepszy smak do sosu.
Na tej samej patelni na ostrym ogniu ze wszystkich stron krótko przesmażyć mięso.
Wykonanie: warzywa z musztardą figową
pokrojone warzywa często mieszając przesmażyć na małej patelni na maśle z łyżką oleju.
Po 5 minutach dodać musztardę i dobrze wymieszać. Podlać winem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przykryć i na maleńkim ogniu dusić ok. 10 minut. Mają pozostać al'dente.

Musztarda figowa do warzyw z patelni to raczej rzadki wariant ale ręczę, że smakowo bardzo interesujący.
Podawanie:

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...