piątek, 19 kwietnia 2019

Tatar z wędzonego pstrąga z marynowanym czarnym pieprzem

Wykwintna przystawka do podawania przed uroczystym przyjęciem. Planując trzeba wiedzieć, że do przygotowania większej ilości porcji trzeba mieć dużo miejsca w kuchni. Dobrze jest na próbę ułożyć puste talerze na kuchennym stole. Wtedy będzie jasne na co nas stać.

Kawior z łososia raczej się tu nie nadaje bo zazwyczaj bywa bardzo słony i do tego często "mazisty".
Składniki: (przepis na 4 - 5 porcji)
1 filet z lekko wędzonego pstrąga bez skóry (ok. 100 - 120 g)
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli szalotki (drobno pokrojonej ale nie siekanej!)
1 jajo ugotowane na twardo pokrojone w drobną kostkę
1 ogórek konserwowy średniej wielkości, bez skóry, pokrojony w drobną kostkę
1 kilka ziaren czarnego pieprzu rozgniecionych w moździerzu*
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
1 łyżka gęstej słodkiej śmietany
oliwa z oliwek
Składniki: dekoracja
1 ugotowany duży czerwony burak
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki listków roszponki
2 łyżki aromatycznego czerwonego octu balsamico
sól
czarny pieprz prosto z młynka
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d´espelette,
0,3 szklanki kawioru z pstrąga

Wykonanie:

filet z pstrąga starannie pozbawić ości. Drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem kawioru, którym finalnie pokrywa się powierzchnię przygotowanych porcji. Doprawić wg indywidualnego smaku.

Czynności końcowe:
gdy tatar jest gotowy ugotowany (względnie upieczony) burak pokroić w cienkie plastry.
Układać po 4 - 5 krążków na środku talerza zakąskowego. Skropić sokiem z cytryny.

Podkład z plastrów buraków nie jest obowiązkowy. Ja daję bowiem to wnosi akcent kolorystyczny.
Za pomocą metalowego pierścienia na środku talerza uformować krążek z masy rybnej i pokryć go cienką warstwą kawioru. Wyrównać.
Tak wygląda wersja podstawowa. Dalszy sposób dekorowania jest całkowicie dowolny.
* - idealnie pasują ziarna czarnego pieprzu marynowanego w soli, ale nie jest łatwo o zakup w tej postaci:
https://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html

Uwaga - zielony konserwowy pieprz w zalewie nie nadaje się jako zastępstwo bowiem jest zbyt ostry.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...